НОВОСТИ

Благојевић: Гутерес под утицајем оних сила којима не одговара истина

22/07/2023

Савјетник за уставно-правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милан Благојевић рекао је да је генерални секретар УН-а Антонио Гутерес под утицајем оних сила којима не одговара истина о стању у БиХ.

 

Истакао је да се Гутерес по начину одговора на писмо српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић понио неозбиљно и неодговорно.

 

– Одговор Гутереса је и злоупотреба власти која му не припада према Повељи Уједињених нација. Цвијановићева се легално и легитимно обратила са једноставним питањем. Она је упитала да је Гутерес обавијести да ли постоји или не постоји релевантна резолуција Савјета безбједности УН о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ – каже Благојевић

 

Благојевић је рекао да Гутерес на такво једноставно питање одговара на нешто за шта није ни питан.

 

– Он каже да Уједињене нису дио Дејтонског споразума и тог такозваног савјета за спровођење мира. А онда каже да је савјет за спровођење мира релевантно тијело за именовање високог представника, што је неистина и то тешка неистина – наводи Благојевић.

 

Благојевић истиче да и Гутерес и они који су припремали одговор знају да међународно право каже нешто друго.

 

– У Дејтонском споразуму пише да се високи представник именује одговарајућом резолуцијом Савјета безбједности УН. Значи једино је Савјет безбједности УН релевантно тијело, а не такозвани савјет за спровођење мира – појаснио је Благојевић.

 

Благојевић је додао да је  савјет за спровођење мира противправно, фантомско и непостојеће тијело.

 

– Нигдје у нећемо наћи у документима да се оснива неки савјет за спровођење мира. Неке државе су саме себи дале за право да оснују такав савјет да управљају БиХ, као да је БиХ нека колонија која је под протекторатом – изјавио је Благојевић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести