НОВОСТИ

Благојевић: Још један удар на уставни поредак БиХ

14/08/2023

Оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића је још један удар на ионако уздрмани уставни поредак БиХ, рекао је савјетник за уставно-правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милан Благојевић.

 

Благојевић је нагласио да је уставни поредак БиХ уздрман и нарушен свим дешавањима од 1. јула, када је Кристијан Шмит опредметио то да је његова воља закон и да ако се не поштује, чини кривично дјело неспровођења његових одлука.

 

Он је напомено да то нису учинили ни најбестиднији Шмитови претходници – Педи Ешдаун и Волфганг Петрич, те додаје да је то својеврсни крешендо, али и апокалипса како унутрашњег права БиХ, тако и међународног.

 

Благојевић је нагласио да Устав БиХ ниједним словом, а камоли ријечју не дозвољава да високи представник било бивиши, нити овај који то није, јер није именован релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН, било шта намеће у БиХ.

 

– Нигдје не можете наћи одредбу која познаје пропис високог представника, јер је прописано да интегрални дио правног поретка БиХ чине општа начела међународног права. Врховно опште начело, императивно међународног права јесте начело суверене једнакости свих држава које је прописано Повељом УН – рекао је Благојевић за АТВ.

 

Он је додао да Повеља прописује да ће се систем УН и све њене државе чланице, али и оне које то нису, у својим међусобним односима придржавати начела суверене једнакости сваке државе.

 

Благојевић је истакао да је у члану 78. Повеље изричито прописано да је забрањено да се у државама чланицама уводи систем старатељства или протектората.

 

– Протекторат се може увести само над несамоуправним територијама које још нису постале државе у међународном правном смислу, попут Западне Сахаре, Гибралтара, Бахама – појаснио је он.

 

Благојевић је нагласио да су због тога одлуке Шмита не само атак на уставни поредак БиХ већ и његово гажење и непоштовање БиХ.

 

– Тужилаштво БиХ на овај начин не поштује ни државу и треба да се ослања на законе које доноси парламент, а не на правно насиље и појединца као у овом случају – рекао је Благојевић.

 

Он је навео да га, с обзиром на дугогодишњу праксу судова у БиХ, почев од Уставног суда БиХ до редовних судова, не би изненадило да буде потврђена оптужница и донесена осуђујућа пресуда, као ни да им буде одређен притвор због “опасност од понављања кривичног дјела”.

 

Када је ријеч о реакцијама у Српској на посљедња дешавања, Благојевић каже да су то школски и уџбенички примјер поступања у нужној одбрани те указао на неуставно понашање досадашњих високих представника, као и Шмита и Уставног суда БиХ који би да измисле своје норме и да само БиХ има имовину.

 

– Кључно питање је имовина без које је Република Српска празна љуштура и то даје легитимитет правној борби Српске зарад очувања себе и споственог уставноправног бића. То није атак на БиХ, јер кад Српска брани своје уставно право то чини у границама Устава БиХ, а не одлукама Шмита и неуставном одлукама Уставног суда БиХ – нагласио је Благојевић.

 

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Остале Вијести