НОВОСТИ

Благојевић: Посљедњи одговор госпођи Тривић

07/09/2023

Након што је га је Јелена Тривић, поново прозвала, рекавши да “и те како сумња у његову непристрасност”, професор уставног права Милан Благојевић поново јој је, како је навео “указао на право да о свему, сваком питању, организујете јавне скупове, па и питању било чијег односа према закључцима Народне скупштине Републике Српске.”

 

 

Одговор Благојевића преносимо у цијелости:

Госпођа Јелена Тривић ме је јавно поново прозвала, овај пут 7.9. ове године, износећи како “и те како сумња у моју непристрасност” и да сам “уз све покушаје да се прикажем непристрасним и објективним, ипак остао на страни оних који су”, како она сматра “погазили институције Републике Српске “.

Госпођо Тривић, поново Вам јавно указујем на Ваше право да о свему, сваком питању, организујете јавне скупове, па и питању било чијег односа према закључцима Народне скупштине Републике Српске. Али, ни Ви ни Ваши политички партнери немате право, као што га нема ни било ко други ма колико био моћан, да то чини гдје он хоће.

Умјесто тога, то право свако од нас може да остварује на мјестима која су претходно прописана за јавне скупове и протесте. Видите, прописујући право на јавно окупљање, ниједан устав на свијету, па ни Устав Републике Српске, а ни закон, не може да прописује нити треба да прописује мјеста гдје се ти скупови могу одржавати у сваком мјесту понаособ.

Замислите само на шта би личио Устав Републике Српске, или било који закон, ако би он морао да набраја сваку од јединица локалне самоуправе у Републици Српској и да онда набраја мјеста у свакој од њих на којима се могу одржавати скупови какав у конкретном случају желите да одржите.

Није то задаћа Устава нити закона па се због тога, поштовањем Европске повеље о локалној самоуправи, уређивање тих питања препушта свакој од општина или градова, да их они правно уреде својим прописима. Зато су и Граду Бања Лука Устав и закони Републике Српске оставили да својим прописима уреди та питања, а Град Бања Лука је то учинио, одредивши за то два мјеста, од којих ниједно није плато испред Народне скупштине, на шта Вам је и Полицијска управа Бања Лука законито и правилно указала у свом рјешењу.

Професорко Тривић, Ви се залажете за легалитет, што је једино исправно, али онда то значи да и овај пут протест који желите организовати у Бањалуци требате организовати не тамо гдје се Вама и Вашим коалиционим партнерима прохтије у датом тренутку, већ само тамо гдје је то унапријед и за свакога дозвољено.

Па онда на том мјесту слободно износите све Ваше тврдње, укључујући и ону, са којом се ја не слажем, да су наводно носиоци власти, како сте рекли, “погазили институције Републике Српске”.

Професорко Тривић, нисте у праву и ја, за разлику од Вас, мислим сасвим другачије о томе. Наиме, као што ни за Вас не мислим да газите Републику Српску организујући предметни скуп, једнако тако не мислим ни да господин Додик или било ко други из власти гази иједну од институција Републике Српске, борећи се против пошасти охаеризма на начин који је у датом тренутку могућ и политички једино цјелисходан, а све како би се одбранила, а не погазила, Република Српска и њене институције од напада охаеризма на њено биће, њене институције, њене надлежности и њену имовину.

Не спорим Вам право да имате другачију процјену, али немојте ни Ви мени спорити да мислим сасвим другачије од Вас о томе. Као што и мислим.

И немојте друге људе, укључујући и мене, доживљавати по оној ко не мисли као ја, тај је против мене, што је једна од Ваших кључних особина.

Видите, ја Вама не замјерим што не мислите као што ја мислим нити Вас, не дао Бог, доживљавам као свог непријатеља. Немојте то ни Ви чинити мени нити ми наметати своје мишљење.

И на крају, могао бих Вам наводити бројне примјере моје непристрасности према било коме када је ријеч о владавини права и борби против пошасти охаеризма и одбрани Републике Српске. Али, држим да би то било непристојно од мене. Јер, знате професорко Тривић, о људима дјела суде, а не ријечи.

Зато и ове моје ријечи схватите као добронамјерне, а и као мој посљедњи одговор Вама, послије којег нећу ништа више рећи, ма шта Ви евентуално опет будете рекли.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести