НОВОСТИ

Ближи ли се крај ОХР-а?

18/06/2024

Савјет за имплементацију мира могао би да детаљније размотри и улогу канцеларије ОХР-а у БиХ. Дио чланица ПИК-а, прије свега из Европе, жели да ограничи или чак заврши мандат ионако нелегалног Кристијана Шмита у БиХ. Тридесет година имамо туторство некога са стране и 30 година тапкамо у мјесту, рекао је министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

 

 

– Када говоримо о здравој логици, они који су долазили са стране, требају да се склоне, треба да буду посматрачи како је то и у другим земљама, да пусте нас унутар БиХ, колико год је то некада немогуће и тешко, да изнађемо своја рјешења. Та рјешења, колико год да су спорија, боља су од сваког наметнутог – јасан је Срђан Амиџић.

– Оно што би било нормално, било би да ОХР не постоји у БиХ, да домаће власти, да изабрани представници врше власт у складу са изборном вољом грађана. Ја сматрам да смо ми земља довољно зрела и да нам није потребан међународни тутор, без обзира како се он зове – каже Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Постоје и они којима оваква одлука не би ишла у прилог. Зато кривца у смањењу овлашћења ОХР-а, Елмедин Конаковић тражи у Русији.

– Смањење овлшћења ОХР-а је нешто што, сигуран сам, своју креацију има у московским канцеларијама у којима би Путин волио видјети још само тај предуслов да се ослаби ОХР и да му се одузму надлежности и овласти. Наша јасна порука јесте, да се свим силама треба заштитити ОХР, високи представник и Бонске овласти – каже Елмедин Конаковић, министар спољних послова у СМ.

Интервенционизам ОХР-а и америчке Амбасаде су главни рушилачки и реметилачки фактори у овој земљи, због којих је немогуће направити искорак ка функционалнијој и европској БиХ, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

– Највећи загађивачи политичких односа у БиХ су Шмит и Марфи. Исто тако, резултат такве загађивачке политике Марфија и Шмита јесте политички монтирани процес против Додика – истиче Кошарац.

Да је реално очекивати смањење надлежности ОХР-а сматра и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Каже да значајну улогу у томе има дјеловање институција Српске попут предсједника, Народне скупштине и Владе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести