НОВОСТИ

Броћета: Измјена Закона о становима – додатни притисак на Србе и имовину

12/01/2024

Делегат из реда Срба у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета изјавио је да Влада Федерације БиХ усвајањем измјена два закона о становима узурпира приватну имовину и намеће правила за регулисање статуса станарског права, односно власништва над станом, што највише штете наноси Србима.

Броћета је оцијенио да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и приједлог Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, благо речено, бацање прашине у очи корисницима који су, углавном, српске националности.

– Одакле Влади ФБиХ право да узурпира приватну имовину и намеће правила за регулисање статуса станарског права, односно власништва над станом? Да ствар буде гора, Влада ФБиХ је јасна – имате могућност да прихватите и продате своју имовину по неколико пута нижој цијени од тренутне или да у потпуности изгубите станарско право – указао је Броћета.

Он је напоменуо да је тако нешто непојмљиво у свим демократским и уређеним друштвима.

– Али, с обзиром на то да су са свих страна све већи и већи напади и притисци на српски народ и његову имовину – не чуди нас овакав став Владе ФБиХ – рекао је Броћета за Срну.

Броћета је нагласио да делегати СНСД-а ово неће подржати. “Нажалост, немамо већину у Клубу Срба како бисмо могли стопирати оваква наметања, која највише иду на штету нашем народу јер знамо да су овакви станови углавном у власништву Срба који данас не живе у ФБиХ”, рекао је Броћета.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је раније Срни да је срамота и крајње малициозно да некоме коме стан вриједи по метру квадратном од 3.000 до 3.500 КМ, у неким случајевима и до 4.000 КМ, кажете да ће му бити исплаћено по 1.000 КМ минус амортизација од један одсто годишње.

Он је напоменуо да је сличан приједлог закона био актуелан 2022. године, али да није прошао у Парламенту ФБиХ, те да је сада ревитализован и поново се иде у парламентарну процедуру.

Влада ФБиХ је у уторак, 9. јануара, у Мостару утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, те их упутила у даљу парламентарну процедуру.

Нацртом измјена и допуна Закона о враћању, додјели и продаји станова, између осталог, регулише се питање располагања становима уколико давалац стана на кориштење није поднио захтјев за враћање стана на располагање у прописаном року на начин да се у том случају стан ставља на располагање општини на чијем се подручју налази.

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о продаји станова на којим постоји станарско право предвиђа се и да носилац права из купопродајног уговора који је закључио правно обавезујући уговор, а који је након 14. децембра 1995. године остао у служби у оружаним снагама изван територије БиХ, а није стекао ново станарско право или право које одговара том праву, умјесто уписа права власништва по закљученом уговору има право на накнаду од ФБиХ у износу од 1.000 КМ по метру квадратном стана, умањену за амортизацију по стопи од један одсто годишње.

Остале Вијести