НОВОСТИ

Бројне осуде учешћа Комшића и Бећировића на Самиту кримске платформе: Руска амбасада у БиХ – ово је непријатељски чин

24/08/2023

Како су јуче започели посјету Украјини, грубо газећи Устав и Дејтонски споразум и износећи лична мишљења, а не институционалне ставове и чињенице, тако су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић наставили данас.

 

 

Бећировић у формалним и неформалним разговорима а Комшић, учествујући на такозваном “Самиту Кримске платформе” “поредили” су Украјину и БиХ, сврставали се уз Кијев упркос неутралном ставу БиХ у украјинско-руској кризи и инсинуирали наводне циљеве Руске Федерације.

Због тога је из Руске амбасаде у Сарајеву стигла никада оштрија осуда, а од званичника Српске реакција како је ријеч о наставку лакрдијашке политике која се пласира из Сарајева и озбиљно угрожава БиХ.

Ратну, из употребе давно избачену “китњу” такозване Републике БиХ, у којој су за потребе фотографисања, на полуприватни излет у Кијев путовали, “пресвукли” су, али су огрнути у фалсификовану бх. историју из 90-их година, (за)остали.

Жељко Комшић и Денис Бећировић, након “позоришног” обиласка кијевских меморијала запутили се на ткзв. “Самит Кримске платформе”.

И као један од говорника, у духу устоличења – “хрватски” члан Предсједништва фалсификовањем изабран бошњачким гласовима, фалсификатима се додворавао слушаоцима. “Вазио” је сарајевски “златни љиљан” о ратним 90-им годинама на тлу БиХ, пружао личну подршку Украјини, сугерисао Кијеву да не прави компромисе, Русији подваљивао циљеве о потчињавању украјинског народа…

Све повезујући украјинско-руску кризу и босанскохерцеговачку – предратну и ратну.

– Долазим из земље која је такође била жртва агресије и покушаја насилног отимања територије, као и у случају Украјине. Чак су и околности агресије на Украјину и моју земљу сличне – изјавио је Комшић.

Понављао је Комшић сарајевску мантру о референдумима, одбрани, о наводним агресијама, етничком чишћењу, “отимању” идентитета, хиљадугодишњој државности…

И све “зачинио” поздравом водећег украјинског нацисте из Другог свјетског рата Степана Бандера – “Слава Украјини”.

Из Српске узвраћају историјским и актуелним фактима.

– БиХ није била жртва никакве агресије, већ амбиције тада муслиманског руководства да другима наметне своју вољу, чак и по цијену изазивања грађанског рата. И расписивање и резултати референдума о којем говори Жељко Комшић били су нелегални и нелегитимни, јер су плод прегласавања конститутивног српског народа – рекла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Освјежава памћење Цвијановићева “одметнутим” сарајевским колегама из Предсједништва да је Алија Изетбеговић 1992. године, жртвовао мир за тобоже суверену Босну, баш као што је злокобно и најавио неколико мјесеци раније.

Али од обећаног суверенитета нису остали не мрвице, јер су га у међувремену лешинарски разграбили странци уз асистенцију управо сарајевских политичара који се лажно представљају као браниоци.

За предсједника Српске кијевски игроказ није ништа друго до наставак лакрдијашке политике.

БиХ ниједном одлуком не третира тзв. Кримску платформу па боравак Комшића и Бећировића може само да буде приватни излет о друштвеном трошку.

Пита Милорад Додик, предсједник Републике Републике Српске Комшића – ако је већ дејтонску формулацију “грађански рат у БиХ” пермутовао у агресију, зашто није навео и наводног “агресора”.

– Ако је мислио на Србе, који су аутохтони народ најдуже на просторима БиХ то показује да би Комшић и великомуслиманска политика чији је он експонент радо задржали земљу, а отјерали Србе са ње. Грађански рат у БиХ и сукоб у Украјини се могу поредити само с људског аспекта, у трагичном страдању свих, без обзира којој војсци или држави служе – јасан је Додик.

Фалсификовање за потребе Републике Сарајево. Или “филџан” Федерације – тако Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара оцјењује покушај политиканства и додатне дестабилизације БиХ од стране два сарајевска квази миротворца са “гадљивим” ратним обиљежјима.

– Причати о некој врсти агресије, неко ко има златног љиљана, неко ко никада није проговорио о ратним злочинима над Србима у Сарајеву који никада није проговорио о томе да су Срби били заточени у Сарајеву у преко 120 логора само зато што су били Срби, неко ко никада није проговорио о томе зашто су Срби извођени из својих станова, говори о једном класичном цинизму и подвалама – наглашава Кошарац.

И о васколиком апсурду у БиХ из које Комшић и Бећировић приватно одлазе у ратни Кијев, али у Мостар или Бањалуку, не смију, реагују српски ветерани.

– БиХ убрзано нестаје, а на другој страни Република Српска остаје и опстаје и постаје све јача. Хвала Богу да је имамо јер ово само говори колико би било страдање српског народа да није било Републике Српске – казао је Зоран Миљановић, предсједник Удружења Ветерани Републике Српске.

Да било шта Комшић и Бећировић кажу у бар половине БиХ која припада Србима и Републици Српској немају ни милиметар мандата.

Али зато километрима удаљавају БиХ од нормалне државе која једино може опстати на Уставу написаном у Дејтону, порука је првог постдејтонског предсједника Парламента Српске, Драгана Калинића.

– Комшићев наступ је био покушај ревизије историје. На сличним премисама започео је и украјинско-руски рат. Фалсификовање историје подједнако је у крви и отуђеном дијелу Предсједништва БиХ и актуелним украјинским вођама – јасан је Калинић.

А из амбасаде Руске Федерације никада оштрија реакција на присуство тзв. Кримском самиту.

– Присуство оваквим скуповима доживљавамо као отворено непријатељски чин. Сваки облик придруживања поменутој иницијативи сматрамо нападом на територијални интегритет Руске Федерације. Задржавамо право да одговоримо на непријатељске акције – наведено је у саопштењу амбасаде.

Топло препоручују сарајевским “заступницима правде” да посјете Алеју анђела у Донбасу – споменик стотинама дјеце која су погинула од руку украјинских неонациста.

И да бар дјелом истраже кажу, бесрамне масакре цивила у Бучи које је исценирала кијевска власт, ако већ хоће да позоришно учествују на комеморацијама.

Како год излет Бећировића и Комшића у Украјину, и сви пратећи “садржаји” само су још једно бесмислено парадисање које Украјини неће користити, али ће додатно закомпликовати односе и унутар и ван БиХ

Остале Вијести