НОВОСТИ

Бубић: Одбијен захтјев одбране Додика за изузеће седам судија

27/01/2024

Суд БиХ одбио је захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће седам судија овог суда, рекао је бранилац предсједника Горан Бубић.

 

Одбрана је 17. јануара на рочишту у предмету против предсједника Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића, због непоштовања одлука Нијемца Кристијана Шмита, затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике и још седам судија Суда БиХ.

Затражено је изузеће судија који су учествовали у одбацивању захтјева за одлучивање о томе да ли је Суд БиХ надлежан за овај случај, а то су судије Зоран Божић, Шабан Максумић, Весна Јасенковић, те судија који су одбили жалбу одбране Дарка Самарџића, Хилме Вучинића и Реџиба Бегића.

Затражено је и изузеће судије Минке Крехо због, како је тада рекао Бубић, пристрасног става да противљење Додика као члана Предсједништва БиХ није било од утицаја за кандидатуру судије Јасмине Ћосић у Хагу.

О захтјеву за изузеће судије Стрике, како је тада речено, одлучиће се на Општој сједници Суда БиХ.

Бубић је јуче рекао да је судија Суда БиХ одгодио за 5. фебруар рочиште у предмету против Додика.

– Јутрос је судија прихватио одгоду за 5. фебруар у 13.00 часова, због обавеза браниоца 30. јануара у другом предмету, што је Суду најављено на рочишту од 17. јануара – рекао је Бубић.

Лукићев адвокат Миљкан Пуцар рекао је раније ове седмице да је предмет у процесу против Додика и Лукића пред Судом БиХ званично раздвојен.

Он је истакао да је у понедјељак, 22. јануара, обавијештен да је предмет званично раздвојен и да не мора долазити на суђење 30. јануара, иако је судија на претходном рочишту рекао да ће спојити предмете ако се поправи здравствено стање Лукића, који се због хоспитализације није појавио на рочишту 17. јануара.

Остале Вијести