НОВОСТИ

Будимир: Закључак Владе у функцији спречавања злоупотребе изборног процеса

06/04/2024

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је закључак Владе којим позива чланове органа за провођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност потпуно нормалан корак да би била спријечена злоупотреба изборног процеса кроз наметнути закон лажног високог представника.

 

 

Будимир је навео да је закључак донесен имајући у виду да Република Српска планира доношење изборног закона, због чега ће бити формирани сви органи који учествују у изборном процесу.

Он је истакао да није ријеч ни о каквом рушењу система, како пишу поједини федерални медији, јер Српска ради све у складу са Уставом и надлежностима који су јој дати Дејтонским споразумом.

– Рушење система им није када /Кристијан/ Шмит наметне закон, а јесте када Република Српска каже да поступа у складу са Уставом који је јасно прописао надлежности у изборима. То показује лицемјерје – рекао је Будимир.

Влада Републике Српске саопштила је данас да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за провођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност.

Влада је задужила Министарство управе и локалне самоуправе да овај закључак достави Савезу општина и градова Републике Српске и органима јединица локалне самоуправе.

Народна скупштина Републике Српске је 28. марта усвојила нацрт Изборног закона Републике Српске те су одбацили техничке измјене Кристијана Шмита.

Остале Вијести