НОВОСТИ

Букејловић: Одлуке Уставног суда БиХ неће се примјењивати

27/06/2023

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да Приједлог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, који Народна скупштина разматра према хитном поступку, предвиђа да се одлуке овог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

 

Образлажући ову тачку дневног реда у Народној скупштини, Букејловић је рекао да овај приједлог закона предвиђа да се лица која су дужна да поступају према одредбама овог закона изузимају од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Републике Српске.

 

Када је ријеч о одлукама Уставног суда БиХ о имовини Српске, Букејловић је рекао да то није надлежност наведене судске инстанце.

 

– Он, умјесто да штити уставно-правни поредак, служи као инструмент за спровођење одређених жеља, притисака и директива, и то усмјерених против једног ентитета у БиХ – рекао је Букејловић.

 

Истакао је да би усвајање закона о Уставном суду БиХ допринијело да се боље и правичније уреди његово дјеловање.

 

 

– Без таквог акта суд је већ изгубио свој кредибилитет, углед и постао извршилац жеља и директива усмјерених на минимизирање правног, територијалног и уставног положаја Српске. Дакле, циљ овог акта је спречавање негативног дјеловања Уставног суда БиХ на Српску, њене институције, територију, имовину и суверени легитимитет гарантован Дејтонским споразумом – оцијенио је Букејловић.

 

Букејловић је рекао да стране судије треба да оду из Уставног суда БиХ, те је позвао посланике да јединствено усвоје наведени акт.

 

Говорећи у име свих предлагача овог закона – предсједника Републике Српске Милорада Додика, народних посланика и Влада Српске, Букејловић је рекао да је Уставни суд БиХ 19. јуна усвојио одлуку о измјени Правила тог суда, на основу које је омогућено заказивање и одржавање сједница, као и доношење одлука без судија изабраних од Народне скупштине Републике Српске, те на овај начин Правилима регулисао питања која би требало да се утврђују искључиво законом.

 

– Зато се приступило доношењу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, у циљу заштите Уставом загарантованих права Републике Српске, као и заштите Српске од одлука које ће се евентуално доносити без судија именованих из Републике – рекао је Букејловић.

 

Прецизирао је да се одлуком Уставног суда БиХ о измјени Правила тог суда проузрокују штетне посљедице за рад органа и организација Српске, стварају могућности за сазивање сједница и доношење одлука без судија изабраних од Народне скупштине Српске и тиме урушавање уставне надлежности Републике Српске, због чега је у општем интересу доношење овог закона по хитном поступку.

 

Образлажући разлоге за ступање на снагу овог закона наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Српске, Букејловић је рекао да се предложеним законом штити уставни поредак и правни систем Српске, што представља нарочито оправдан разлог за ступање овог закона на снагу прије осмог дана од дана објављивања.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести