НОВОСТИ

ЦИК тестира пројекте, многи сумњају у намјере

04/03/2023

Централна изборна комисија пред смјеном тестира пројекте. Ваљда док још имају времена. Раде на увођењу нових технологија у изборни процес.

 

 

То се односи на кориштење електронског система за идентификацију бирача, односно отиска прста, те бржи пренос резултата са бирачког мјеста према комисијама и ЦИК-у.

Многи сумњају у њихове намјере и у вези с овим пројектом. Несумњиво је да су потребна одређена унапређења изборног процеса, али тренутни сазив и њихове активности у старту су компромитовани, поручује Сњежана Новаковић Бурсаћ.

“Прво, они што то раде немају законски оквир. Значи, никакве измјене и допуне Закона нису усвојене, као што сви знамо. Шта раде и зашто? Мислим, мени у парламентарној процедури нису стајале никакве информације, ипак сам ја у мандату, о томе свему. Тако да, самим тим се сви могући резултати тога процеса су упитни”, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПД БиХ.

Нису компетентни и дубоко су политички инволвирани, то не смије тако да буде, порука је и хрватских представника. Кажу, сваки посао који они раде, ураде врло лоше и често су биле врло јасне намјере да се утиче на изборни процес. Зато с неповјерењем гледају и на ове активности.

“И увођење ових технологија морају бити предмет измјена Изборног закона, на којима ће се свакако радити. Дакле, оне битне измјене закона на којима ми инсистирамо, на којима ћемо радити које се тичу кључних ствари, мањкавости Изборног закона везано за пресуде и Уставног суда БиХ, и међународних судова, а паралелно с тим и оне измјене које се често зову техничке”, сматра Предраг Кожул, предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ и ПД ПС БиХ.

Оне се тичу побољшања изборног процеса, његове транспарентности. На измјенама закона ће се, кажу, радити, али не с овим сазивом ЦИК-а. Сасвим је сигурно да њихова смјена ускоро долази на дневни ред.

Остале Вијести