НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Čović: Stavovi Blinkena motiv rješavanju ključnih pitanja u BiH

02/04/2021

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS ) Dragan Čović izjavio je danas da predstavnici hrvatskog naroda u BiH izjavu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da SAD podržavaju dopune Izbornog zakona sa ciljem ispunjavanja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, uzimaju kao snažan motiv da se ključna politička pitanja konačno privedu kraju.

Čović je naglasio da se pismo koje je Blinken uputio članovima Predsjedništva BiH savršeno nadovezuje na sve ono što on i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističu duže vrijeme, saopšteno je iz HNS-a.

– Jasno je istaknuto kako niko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći – navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a ističu da sprovođenjem ključnih odredbi u predmetima “LJubić” i “Sejdić i Finci” započinje nova era evropske BiH.

– Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž BiH. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu – navode iz HNS-a.

Iz HNS-a napominju da se prilagođavanjem neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jača natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, uz omogućavanje svima da se kandiduju i da mogu biti birani.

– To su načela demokratije koja ističu i Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u junu prošle godine koji smo skupa parafirali i obavezali se sprovesti do kraja – poručuju iz HNS-a.

SAD podržavaju dopune Izbornog zakona sa ciljem ispunjavanja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, poručio je juče američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести