НОВОСТИ

Чубриловић: Конаковић политизовао изградњу ауто-пута Београд-Сарајево

05/03/2024

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић на Дипломатском форуму у у Анталији политизовао пројекат изградње ауто-пута од Београда до Сарајева.

 

Чубриловић је иступ Конаковића у Турској у вези са трасом ауто-пута од Београда до Сарајева оцијенио као промашен, те истакао да градња аутопута кроз Републику Српску није спорна.

– На овом нашем простору сваком је дозвољено свашта да прича па тако и Конаковићу о мрежи ауто-путева за које вјерујем да није подобно упућен, као ни у многе друге свари. Али са друге стране дозвољава себи да води трасу аутопута куда он мисли или куда замишља да би требало. То је срамота и погрешан начин на који је изнесено то што је изнесено и то без икаквих аргумената – рекао је Чубриловић за Глас Српске.

То што је Конаковић спомињао Санџак у градњи аутопута Београд-Сарајево, Чубриловић је назвао срамотом и незнањем.

– Ван сваких оквира је мијешати политику у те пројекте, треба гледати ово са економске стране, оно што је најбоље за привреду једне и друге државе, како и на који начин их увезивати и радити. Ово је потпуна политизација свега, па ево и онога што не би требало никако да буде. Конаковић је потпуно промашио тему, ако није и мјесто на којем је говорио – рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је траса ауто-пута од Београда до Сарајева иницијатива свих страна у коју је био укључен и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, те додао да градња кроз Српску није спорна, али да никада није постигнута сагласност у ФБиХ.

– Ради се рута Београд – Кузмин – Бијељина – Брчко. Да ли ће они од Брчког према Тузли или неком другом трасом није познато, али ја сам мислио да су они нашли заједничко рјешење ипсилон краком да се то ријеши и да буду сви задовољни. Нама је важно да је рута према Добоју, односно Брчко – Добој – Бањалука усаглашена. Никада се нисмо мијешали у то у којем ће се то правцу радити кроз ФБиХ, то је потпуно њихова ствар, као што је наша ствар кроз Српску – навео је Чубриловић.

Он је истакао да треба урадити оно што је могуће и што је договорено.

– Наравно економски најисплативије би било да иде траса од Брчког до Тузле, односно да увежемо највеће привредне центре у Српској и БиХ са Београдом. То је највећи град, центар бројних дешавања и сви су наслоњени на тај простор – указао је Чубриловић.

Он је навео да је заједнички проблем траса ауто-пута око Брчког, с обзиром на контакт тачке које су Српској веома важне и до којих ће се без сумње доћи.

Остале Вијести