НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Цвијановић: БиХ да искорачи из колонијалног статуса ако жели напријед

09/09/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је као учесник Економског форума у Карпачу јасно нагласила да европски пут БиХ није компатибилан са присуством неизабраног странца који доноси одлуке умјесто домаћих институција и поручила да БиХ мора хитно да искорачи из колонијалног статуса уколико жели да крене напријед.

 

 

“То је рецидив 19. и дјелимично 20, али никако 21. вијека”, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је рјешење у избалансираном и реалистичном приступу према БиХ.

“То је порука коју сам упутила и учесницима Форума. Све док у Сарајеву живи нада да ће неко извана уредити БиХ по њиховој вољи, до тада ће бити незаинтересовани за било какав дијалог који би водио ка рјешавању отворених питања, а то онда значи и стагнацију БиХ”, рекла је Цвијановићева за “Бањалука нет”, говорећи о најважнијим порукама које је упутила током обраћања на 32. Економском форуму у Пољској.

Она је изразила задовољство што је позвана да учествује на овом престижном форуму, гдје је и раније, прије неколико година била један од учесника.

“Била је то добра прилика да изнесем своје виђење у погледу позиције западног Балкана у регионалним и европским интеграцијама”, навела је Цвијановићева.

Говорећи о састанку са мађарским министром иностраних послова Петером Сијартом на маргинама Форума, што је један у низу састанака са званичницима Мађарске, Цвијановићева је истакла да инострани партнери и те како имају слуха за позицију Републике Српске у околностима заоштрених притисака на Српску и интензивиране дипломатске активности њених представника.

“И те како имају они који БиХ и нашу регију посматрају реалним очима. Ово нису деведесете године прошлог вијека током којих се у Европи и свијету вртјела само једна прича. Због тога се боримо да додатно ојачамо међународни дијалог са пријатељима. Имамо важне саговорнике у региону, унутар ЕУ, као и у другим дијеловима свијета. Постоје и неки раније договорени пројекти и увијек је добра прилика да се разговара о њиховој реализацији”, нагласила је Цвијановићева.

Она је напоменула да су сви неспоразуми узроковани жељом појединих да о БиХ одлучују умјесто домаћих актера, а то се не смије дозволити.

“То је оно што не можемо дозволити, јер би то значило да Републику Српску остављамо на милост и немилост другима који према њој никада нису показали добре намјере. Зато увијек цијеним оне који имају избалансиран приступ према свима у БиХ”, навела је Цвијановићева.

Говорећи о бурним реаговањима појединих бошњачких политичара на њену изјаву да су генерална проба недавни протести којима се исказује подршка и штити позиција предсједника Републике Српске од политичког прогона, Цвијановићева је навела да и није нека новост то што бошњачки политичари својим интерпретацијама било чега што се односи на Републику Српску, њене институције и политичаре, по устаљеној матрици настоје привући међународну пажњу.

Јер, указала је Цвијановићева, они само то и раде, у настојању да се обрачунају са Републиком Српском, а странци им у томе само и удовољавају.

“И одговорила сам им да јесу за оно вријеме кад дозволе Србима да се, као и грађани из реда бошњачког народа, окупљају пред Судом, Тужилаштвом, ОХР-ом или било гдје у ФБиХ као што је то у пар наврата био случај, кад су то други тражили”, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су протести били мирни и требало је дозволити да буду одржани тамо гдје је и тражено, а и гдје је и њима раније било дозвољено јер су их и у овом случају тражили грађани ФБиХ.

“Али, с обзиром на то да су у питању Срби и њихова удружења, није им дозвољено. То је чиста дискриминација по етничкој основи, само су је они у ФБиХ забашурили у неке наводне безбједносне пријетње по државу и којешта друго. Сад се буне што су организовани између два ентитета, а по изјавама власти јасно је да им не би нигдје на простору ФБиХ то дозволили. Наравно, не зато што су безбједносна пријетња. Да су којим случајем били уперени против институција Републике Српске, онда би то радо дозволили”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о томе зашто је предложила испуњавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије у пакету, Цвијановићева је навела да је то учинила из више разлога.

“Један је што се о тих 14 приоритета прича већ пуне четири године, а никад нисмо сјели у оквиру органа или политичког форума да се кроз њих прође и види шта се ту и у којем року може урадити и да ли има нешто што захтијева озбиљнији политички договор. А има јер се тамо налази неколико крупних питања”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, други разлог је то што је БиХ предуго чекала и на кандидатски статус за чланство у ЕУ, а крајем прошле године је добила тај статус јер је ЕУ одлучила да га додијели појединим другим земљама, а онда су неке чланице ЕУ рекле да то није фер и да није у реду да се БиХ изостави јер је и реално у бољој позицији да их испуњава.

“Треће је што се увелико прича да би Украјина могла добити зелено свјетло за почетак преговора. Наравно, ЕУ има право да доноси своје одлуке, али то опет не би било фер према БиХ ако и она не би била тако третирана. Један од разлога је и то што се међу тих 14 приоритета налази и захтјев за реформу Уставног суда БиХ, за шта би сваки нормалан грађанин био заинтересован, као прво што у њему сједе стране судије, а као друго, јер је неопходно да та институција добије потребни кредибилитет који јој недостаје цијенећи његову досадашњу праксу”, истакла је Цвијановићева.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести