НОВОСТИ

Цвијановић: Извјештај Шмита врви од лажи и манипулација

02/11/2023

Српски чан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да извјештај Кристијана Шмита упућен Савјету безбједности УН врви од лажних, манипулативних и сугестивних ствари којима се настоји оптужити Република Српска.

 

 

– У томе нема ништа критички према чињеници да он није високи представник и да у Савјету безбједности није добио потребни легитимитет ни легалитет – рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Анексом 10 Дејтонског споразума јасно прописано ко може да буде високи представник, а Шмит није потврђен у Савјету безбједноти релевантном резолуцијом како то пише у Дејтону.

– Постаје већ шарада како са представљају извјештаји високих представника, па и овог који се представља као високи представник – рекла је Цвијановићева.

Говорећи о обраћању предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића на данашњој сједници Савјета безбједности, Цвијановићева је рекла да његово обраћање није усаглашено у Предсједништву.

– Није тајна да се већ неко вријеме не усаглашавају ставови када је у питању спољно-политичко дјеловање или наступ представника заједничких институција у иностранству на различитим форумима, тако да није усаглашено ни обраћање Комшића. То је његово обраћање – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су бошњачки представници одустали од праксе усаглашавања, те подсјетила да и њено обраћање није било усаглашено, али да је то била једини начин да каже шта сматра.

– Господин Комшић је отишао у Њујорк у капацитету члана Предсједништва БиХ, односно предсједавајућег Предсједништва БиХ и обратио се у том капацитету Генералној скуштини без усаглашеног става – рекла је Цвијановићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести