НОВОСТИ

Цвијановић: Конаковићеве тврдње о Шмиту лицемјерне

30/09/2023

Како се министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић може позивати на Анекс 10 Дејтонског споразума када Кристијан Шмит није именован у складу с тим, упитала је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

 

 

Коментаришући Конаковићеву изјаву да “не постоје нејасноће у вези са статусом Шмита у БиХ и да он ужива статус дипломатског агента у складу са одредбама Анекса 10” Цвијановић је рекла да је све ово постало превише лицемјерно.

“Конаковић се може позвати на међународну силу, међународну моћ, притисак и на то да нас неко тјера да то прихватимо. Али не може се позивати на Анекс 10 јер тамо пише да морате ићи у Савјет безбејдности, да резолуцијом будете потврђени да бисте постали високи представник. Шмит није именован на тај начин“, истакла је Цвијановић.

Мир и стабилност у Српској нису угрожени и све што се дешава – дешава се искључиво на политичкој сцени, изјавила је Цвијановић.

Додаје да многи бошњачки политичари злоупотребљавају странце како би радили против Републике Српске.

Често од њих добијамо пријетње и када видим са колико жара призивају санкције и стране интервенције то довољно говори да бошњачки политичари не вјерују да држава БиХ може опстати, каже Цвијановић.

“БиХ је сложен механизам. Може да успије само ако се будемо придржавали одређених прописа. Овај волунтеризам задњих година да неко нелегитиман мијења нешто, а нема право да ради, онда то морате провести. А када тај исти Уставни суд каже да није високи представник ако није добио резолуцију Савјета безбједности онда кажу: ‘Нема везе шта је рекао Уставни суд’. То су двоструки стандарди који ће нанијети додатну штету цијелој регији“, нагласила је Цвијановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести