НОВОСТИ

Цвијановић: Лагумџија у лично име потписао нечије саопштење, иза тога не стоји БиХ

22/01/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да то што је амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија у лично име потписао нечије саопштење, не значи да иза тога стоји БиХ, нити њена влада које иначе нема.

 

 

На питање Срне да прокоментарише то што је БиХ међу 47 земаља свијета чије су владе потписале заједничко саопштење којим “позивају Русије да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине”, Цвијановићева је нагласила да је, да би нешто било став БиХ, потребно да буде усаглашено у Предсједништву које је једино надлежно за креирање спољне политике.

– У овом случају није тражено мишљење Предсједништва, што значи да је амбасадор при УН, сам или у договору са министром спољних послова, опет заобишао процедуру и посегао за самовољом која излази изван оквира уставног и институционалног дјеловања – истакла је Цвијановићева.

Она је додала да то значи да овдје вјероватно има посла и за тужилаштво, јер амбасадор није могао нешто потписати у “име Владе БиХ”, прво јер БиХ нема владу, а као друго зато што је за спољну политику задужено Предсједништво БиХ, а не амбасадори који су дужни да је проводе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести