НОВОСТИ

Цвијановић на панелу у Анталији: Одлуке да доносе домаће институције, а не странци

01/03/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Анталији на Дипломатском доруму да БиХ мора да буде суверена да би напредовала на европском путу и да одлуке доносе домаће институције, а не странци.

 

 

Цвијановић је на панелу о теми “Тежња ка стибилности и развоју у БиХ” истакла да рад домаћих институција не могу да супституишу странци.

Апеловала да ЕУ покаже више флексибилности према БиХ, а да домаћи политичари покажу више агилности у испуњавању потребних услова.

Цвијановић је истакла да је суштина у ономе што раде све стране да би се превазишле несугласице, а не шта раде како би продубиле међусобне јазове.

Цвијановић је рекла да је умјерени оптимиста што се тиче европског пута, наводећи како је БиХ добила 14 приоритета као услове које треба да испуни.

– Много тога је већ урађено, нису ствари идеалне, али нису ни за потцјењивање, с обзиром на уложене напоре – рекла је Цвијановићева и додала да је одговорност и на страном фактору.

Говорећи о закону о суду, напоменула је да су европски званичници говорили да им је свеједно гдје ће бити сједиште апелационог вијећа, али да се у то умијешао амерички амбасадор Мајкл Марфи.

Навела је да не треба затварати очи пред реалношћу, те нагласила да има доста неријешиних питања што утичу на европски пут, као и да ЕУ годинама говори да БиХ има европску перспективу.

Указала је да су празници једно од питања о коме нема сагласности, наводећи да се 1. март прославља у ФБиХ, али не у цијелој БиХ.

– На ниову БиХ нема закона о празницима и то даје ентитетима аутономност да дефинишу шта за њих јесте, а шта не – рекла је она и додала да се 1. март прославља у Федерацији БиХ, а у Републици Српској дан потписивања Дејтонског споразума на коме почива цијела БиХ.

Али, додала је она, то није суштина, већ оно шта се у БиХ амбијентално ради да се направи амбијент да буде компактибилан са оним што данас јесте ЕУ.

Она је указала да постоје традиционалне и емоционалне везе Републике Српске са Русијом, те нагласила да је однос Русије према БиХ приниципијелан и да не види никакву препреку да се развијају односи са сваким у свијету.

Говорећи о НАТО-у, Цвијановићева је навела да је у БиХ на снази Програм реформи у којем се наводи да треба да се надограђује сарадња, али да она не прејудицира чланство у Алијанси.

На панелу су учествовала и друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Денис Бећировић.

Остале Вијести