НОВОСТИ

Цвијановић: Очекујем зелено свјетло за преговоре са ЕУ

08/03/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће БиХ добити зелено свјетло за почетак преговора са ЕУ, али да неће бити прецизиран датум.

 

 

Цвијановићева је појаснила да прецизирати датум подразумијева читав низ оперативних ствари које морају да се десе, међуинституционалних, а са друге стране има и дилему да ли ће се све то десити.

“То су европски парламентарци који ништа о нама не знају. Стално причају о нама, а појма немају”, рекла је Цвијановићева гостујући у подкасту “Граница постоји”, те додао да се морају упристојити, и овај овдје, али и њихов амбијент који мора да почне да улива више повјерења.

Има ту успона и падова, истакла је Цвијановићева и додала да је најгрђе лицемјерство и када се другима држе предавања, те буде разочарана јер је у својој политичкој визури видјела и мјесто и улогу коју би БиХ имала.

“Вољела бих да ЕУ има реалнији приступ према западном Балкану, али немају, наше је да се нагуравамо и доказујемо”, рекла је Цвијановићева и додала да институције на европском путу саме извршавају своје обавезе.

Она је навела да БиХ пропушта неких милион добрих ствари бавећи се темама које је наметнуо неки странац.

“Можда они желе да пропуштамо те добре ствари, можда више желе да овдје преуреде систем како су наумили него да овај народ овдје и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, живи боље, успјешније, са бољом привредом, пословном иницијативом, бољим условима”, навела је она.

Говорећи законима који су услов да БиХ добије преговарачки статус, Цвијановићева је навела да се поново упало у замку када је ријеч о тим законима и никако да се научи нека лекција. “Закон о суду су без разлога испроблематизовали”, сматра она.

Цвијановићева је подсјетила да су из Брисела рекли како се о сједишту апелационог одјељења треба да договоре домаће власти, а онда неко каже да не може бити у Бањалуци.

“Тиме се ремети договор и наводе људи из “тројке” како треба да гласају. Како у свему томе забиљежити напредак? Тај закон је жртва уплитања странаца без икаквог основа без добре намјере, а могли смо се договорити”, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је постигнут договор о закону о спречавању сукоба интереса и око неких других ствари и сматра да ће то сада бити довољно Европи, јер њима треба било шта да се покаже то додатно кретање.

“Свака од ових тема је нешто што ће се провлачити кроз преговарачки процес, сва та питања могу да се ријеше и накнадно”, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да би БиХ била на европском путу мора да буде своја, мора да располаже сопственим капацитетима, мора да има пуни демократски капацитет

“То значи да странци оду из Уставног суда, а да домаћи дају пуни легитимитет институцији која треба да буде заједничка”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да Републику Српску оптужују да није предложила двоје судија, те додала да није ни Федерација БиХ једног, али да то нико не помиње, а то је неопходно са аспекта кретања према ЕУ, да се преузме контрола над сопственим институцијама.

Она је навела да у Сарајеву тврде да само институције на нивоу БиХ треба да учествују у процесу европских интеграција, а када се погледа види се море надлежности из домена Републике Српске.

“Умјесто да сами кажу да сви треба да будемо заједно и управљамо процесом, код њих је више искључивост него инклузија”, оцијенила је она.

Цвијановићева је оцијенила да странци овај простор посматрају типски и да никада нису жељели да разумију шта се то на овом подручју стварно дешава.

“Оно што дуго година нисам прихватала, а сада прихватам, мислим да они имају једну лицемјерну агенду, а то је да умање капацитет српског корпуса, да не живе сви заједно, него да су разбацани, оне који нису у матици обесправити у свим државама около”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да српски народ није поданички, већ да има храбрости да каже, а да западни политичари бирају себи савезнике који ће да пузе.

Цвијановићева је рекла да је суверенитет БиХ, за који бошњачке колеге кажу да га неко напада, у ствари бушан. “БиХ не може имати свој суверенитет ако има странца који се поставио изнад. То је неспојиво. Ви немате тај суверенитет, то треба прихватити”, додала је Цвијановићева.

То што западни политичари говоре о руском малигном утицају у БиХ, Цвијановићева је оцијенила да им је изговор да би оправдало да су они присутни, да се тај утицај свео на микроменаџмент.

Она је навела да је некада присуство страног фактора било лишено малигности, да су покушавали партнерски да се граде односи и граде односи помирења.

“А онда је неки ђаво ушао у то и онда су они почели да доприносе немиру и нереду у БиХ”, рекла је Цвијановићева и додала да се у ЕУ спољна политика не поклапа, осим става према Русији.

Цвијановићева је истакла да је она проевропског опредјељења, да сматра да треба одржати тај пројекат ЕУ, упркос бројним проблемима у Унији.

Она сматра да Бошњаци према странцима имају захвалност, да знају да не би имали државу без “тих неких” и зато их слијепо слушају, а било би логичније да разумијемо да зависимо једни од других.

“Промовишем државу у којој ми сједимо и договарамо, стојимо иза оног што се договорили, тестирамо се на изборима а не преко неких високих или невисоких представника, не преко правосудних институција”, рекла је Цвијановићева.

Остале Вијести