НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Цвијановић: Одлука Суда из Стразбура удар на уставну БиХ

30/08/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Ковачевић против БиХ” удар на Устав БиХ, те изразила увјерење да у БиХ неће бити спроведена.

 

 

– Било је неколико одлука Европског суда за људска права које су дефинитивно удар на уставну поставку у оквиру БиХ, па тако је и са овом посљедњом. И ова одлука је донесена с циљем да се укине баланс који је направљен када је стваран Дејтонски споразума и на основу кога смо живјели у миру толике године, уз наравно велико политичко неразумијевање – рекла је Цвијановићева новинарима на Озрену.

 

Она је истакла да је то политичко неразумијевање долази од оних који имају превелике аптитете и мисле да треба да својатају ову државу, а да други остају ускраћени за оно што им је Устав дао.

 

Цвијановићева је истакла да постоје три института која упорно раде на развлашћивању Републике Српске и на опструкцији функ ционисања БиХ каква је предвиђена Уставом, односно на демонтажи Устава.

 

– То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овдје продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ који уз подршку троје страних судија и двојице из реда бошњачког народа упорно раде на томе да донесу пресуде које су супротно ономе што је уставна матрица која је нам гарантовала тај мир – истакла је она и додала да је трећи институт Европски суд за људска права.

 

Цвијановићева каже да лично не вјерује да ће се та одлука икада спровести, али да је суд у Стразбуру наумио да акумулира разне пресуде да би једног дана направио притисак како морају бити примјењене.

 

– Колико је то бесмислено и колико је и ова пресуда бесмислена говори и чињеница да у неколико децентрализованих европских држава ваше изборно право ограничава на одређену територију у којој живите и да се не бира у цијелој држави – напоменула је она.

 

Она је поновила је да се овом одлуком само тражи начин да се БиХ централизује, али да не вјерује да ће она икада бити спроведена.

 

Европски суд за људска права је утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 /општа забрана дискриминације/ и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић “није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ”.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести