НОВОСТИ

Цвијановић: Потребан унутрашњи дијалог, без уплитања странаца

01/12/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да грађани и функционери Републике Српске и Федерације БиХ, али и они који се налазе на нивоу БиХ, могу ако желе да ријеше сваки проблем унутрашњим дијалогом, без уплитања странаца.

 

 

Цвијановићева је истакла да не препознаје потребу или жељу за дијалогом, већ да постоје политичке структуре које су навикнуте да имају поданички однос и слушају неког странца шта ће да каже, уради и препопручи.

– БиХ је већ дуже вријеме постала играчка у рукама других, а никако нешто чиме се ми истински бавимо или увијек очекујемо да неко са стране уређује и доноси одређене ствари – изјавила је Цвијановићева за БХТ.

Она је навела да је потребно вратити се унутрашњем дијалогу и кредибилном раду институција.

Коментаришући судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, Цвијановићева је навела да је ријеч о монтираном политичком процесу који је у функцији уништења Устава и уставног поретка.

Она је указала да је битна изјава министра унутрашњих послова Републике Српске Синише Карана да нико неће ухапсити предсједника Српске, јер је полиција у функцији заштите Устава и уставног поретка.

– Сасвим је нормално што је министар на тај начин реаговао и то је исправно, јер имамо таква два паралелна процеса, један је да браните уставност, а други је да нападате ту уставност и, нажалост, нападајући ту уставност користите и злоупотребљавате институције правосуђа – навела је Цвијановићева.

Она је додала да је посебна димензија у свему томе чињеница да дође неки странац који донесе измјене и допуне неког закона и каже да, ако не поштујете његове одлуке, онда идете у затвор.

– БиХ тиме сама себе дискредитује, а и тај Кристијан Шмит је дискредитује, избацује из нормалних токова цивилизованих, демократских земаља, јер таква пракса није демократска. Притом, имате предсједника Републике који је извршавао своје Уставом прописане обавезе –  истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да је БиХ нормална и правна држава, те да није експеримент и играчка у туђим рукама, постојале би јасно прописане процедуре како се преиспитују одређени акти ако се сматра да су у супротности са Уставом.

– Уставни суд БиХ не брани Устав, него креира уставна рјешења. Овај судски поступак је политички, монтиран, вјештачки наметнут, узурпаторски и ненормалан с аспекта чињенице да се неки човјек ставио изнад демократски изабраних институција и каже `ако мене не поштујете, онда ћете бити санкционисани` – указала је Цвијановићева.

Она је додала да је судски процес направљен са предубјеђењем да се у њега не би ушло да већ нема скривеног плана, али да је њена обавеза, као некога ко обавља важну позицију, да каже да то не може тек тако проћи.

– Носићемо се са многобројним кризама које је наметнуо Кристијан Шмит вјероватно у некој својој немоћи да изађе на крај са отпором који се показује у Републици Српској према њему, управо због чињенице да није прошао процедуру прописану Дејтонским споразумом –  истакла је Цвијановићева.

Говорећи о оствареним резултатима током годину дана мандата у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је рекла да су очекивани, односно да има ствари о којима се чланови слажу, а и оних о којима имају политички различите ставове, па се то манифестује у одлукама овог тијела.

– Ипак, нема великих непознаница, тамо смо људи са различитим политичким приступима о веома важним питањима, а постоји и свијест о томе када је нешто важно за грађане Републике Српске и ФБиХ да су онда то ствари које се лако рјешавају, као што је ратификација одређених споразума, пројеката које треба подржати. Ту нема никаквих проблема – закључила је Цвијановићева.

Остале Вијести