НОВОСТИ

Цвијановић: Позив Суда БиХ Додику – политички прогон и насртаји на Српску

11/10/2023

Позив Суда БиХ предсједнику Републике Српске Милораду Додику да се одазове на рочиште представља политичку ујудурму, политички прогон и насртаје на Републику Српску, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

– Они су се окомили на предсједника Додика зато што он јесте предсједник Републике и највише експониран у свим овим ставовима институција и код доношења одређених мјера. Српска заједно са свим својим институцијама, укључујући предсједника Републике, брани уставност БиХ, али ми смо стално под притиском оспоравања – истакла је Цвијановићева.

 

Цвијановићева је истакла да поступак против предсједника Српске представља политички прогон.

 

– Нечувено је, незабиљежено и тешко разумјети да било које правосуђе може да поступа на тај начин, знајући да се као законодавац намеће неко ко није препознат по Уставу да може да буде тај који предлаже законе или мијења законе. Дакле, нема никаквих високих представника који су добили мандат Дејтонским споразумом да предлажу или мијењају законе, да мијењају ентитетске уставе. А то су ови људи радили – упозорила је Цвијановићева.

 

Цвијановићева је додала да “овдје постоји додатна димензија са Кристијаном Шмитом који није високи преставник јер није прошао процедуру какву је Дејтонски споразум прописао”.

 

– Долазите у ситуацију да неко наметне нешто, да некога желе да санкционишу због тога, а онда се ту укључује правосуђе да би било на услузи том неком појединцу који стоји изнад демократски изабраних институција и који, такође, жели да покаже мишиће, да је он заједно са својим спонзорима важнији од институција у БиХ. Па, неће то бити баш тако једноставно – нагласила је Цвијановићева.

 

Цвијановићева је оцијенила да су то “наивна очекивања да можете да радите шта хоћете, да се тумачи Дејтон један дан на један начин, а сутрадан на други начин и да желите да упорно узурпирате надлежности демократски изабраних институција”.

 

– Све што нека институција уради постоји начин да се то провјери са аспекта законитости и уставности и постоје механизми, а то нису никакви високи представници који треба да активирају своју палицу у виду неког правосуђа. Ако је земља правна држава, а БиХ очигледно није, онда постоје редовне процесуре да се донесу и оспоре закони, знате ко су предлагачи и знате шта је рекао Устав, а само у БиХ је могуће да се то тумачи ко како хоће и како коме шта одговара. У Сарајеву имам колегу који ликује кад сам ја прегласана, у том Сарајеву вам сједи тај Шмит који мисли да може ово да се дешава, тамо су инсталиране правосудне институције које мисле да могу да раде оно што ће им рећи Шмит. Невјероватне ствари – поручила је Цвијановићева.

 

Цвијановић је напоменула да ће се “Република Српска у овим околностима борити против свега што је неуставно и недејтонско”.

 

– Српска треба да задржи мир и стабилност, а наше институције пуну институционалну снагу и капацитет. На томе радимо. Испуњавамо своје обавезе и борићемо се против свега што је неуставно и недејтонско – закључила је Цвијановићева.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести