НОВОСТИ

Цвијановић: Русија досљедно промовише Дејтон; Западне земље не желе да се суоче са стварношћу

16/12/2023

Русија досљедно промовише причу Дјетонског споразума, једнака права за два ентитета, три народа и да све што се мијења, мијења уз унутрашњи договор, рекла је у нашој емисији Актуелно српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

 

– С тог аспекта, аспекта права уставности, они не фаворизују Републику Српску, него кажу да дијеле ставове – истиче она.

 

Додаје, да је проблем да многе Западне земље не желе да се суоче са стварношћу.

 

– Чињеница је да имате Велику Британију са слабом Владом, да имате Њемачку владу на минимуму са аспекта подршке. То је све превише компликовано вријеме, а прејаки су они који треба да доносе веома крупне одлуке. Да би нашли изговор за своје велике неуспјехе, окриве друге, а то је претежно предсједник Русије Владимир Путин – додаје Цвијановићева.

 

Наглашава, да Путин брани позиције Дејтона.

 

– У оквиру Дејтона је препозната Република Српска, ми желимо да сами управљамо процесима уз своје партнере. Желимо да живимо у држави у којој можемо да се договарамо, али не у оној у којој морамо питати амбасадора, да ли нешто смијемо урадити – закључује Цвијановићева, додајући да је Путин дао свој допринос када је у питању потреба договора на простору БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести