НОВОСТИ

Цвијановић: Шмит је дефицит формално-правне природе

08/03/2024

Кристијан Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, је дефицит формално-правне природе и он није именован у складу с процедурама у оквиру међународног права поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић гостујући у петнаестој епизоди подкаста “Граница постоји”.

 

 

 

Цвијановићева је рекла да се Шмит представља као високи представник у БиХ, а прате га бројне неиспуњене процедуре које је требало да буду испуњене како би био оно за шта се представља.

– Бројни су дефицити који прате овог човјека који се данас представља као високи представник, у суштини је само господин Кристијан Шмит. Он има тај дефицит и упитан је легалитет и легитимитет. Наравно, посљедично. Али легалитет је ту врло упитан и то је полазна тачка – рекла је Цвијановићева.

Она је упозорила да не може један појединац да супституише нешто што су институције Републике Српске, које су демократски изабране.

– Немају право то да раде него само могу да помажу нама као странама да лакше дођемо до неког рјешења. Они су се играли с нама, све вријеме. Злоупотребљавали су позицију коју су добили по међународном праву. И онда им је и то било мало. У једном периоду умјесто да све то ради ОХР, односно високи представник, некада, пребацили су тежиште на Уставни суд БиХ и он је почео да ради посао који су раније радили високи представници – рекла је Цвијановићева.

То што су урадили на овом простору, каже Цвијановићева, може се упоредити са “чудовиштем интервенционизма”.

– Овдје је море двоструких стандарда. Али та хипокризија, то лицимјесртво, је достигло те размјере да постаје невјероватно – рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је, током гостовања у петанестој епизоди подкаста “Граница постоји”, упозорила на бројне апсурде који се дешавају у БиХ.

– Ако је тај ваш у праву и ако он може да поништи закон, шта ће вам онда предсједник Републике Српске Милорад Додик да сједи у судници. Видите ви колико је то апсурдно и лицимјерно. Али то одговара тамо неком амбасадору, Кристијану Шмиту којем недостаје легалитет и легитимитет. Имате и Европску унију која види то и не воли да види шта се дешава, али је ту немоћна и трпи га – рекла је Цвијановићева.

Постојањем страног фактора, сматра Цвијановићева, озбиљно је нарушен суверенитет БиХ.

– Тај суверенитет је толико бушан, он је тако сав рупичаст. Никакав. Јер ви не можете имати свој суверенитет ако имате једног странца који се поставља изнад или неко други који сматра да он треба да буде изнад наше демократске заједнице. Ма то је неспојиво – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је цијелом причом око Шмита и међународна заједница озбиљно урушила позицију високог представника.

– Ви њега људи нисте верификовали. Ви сте занемарили међународно право. Стављате га у функцију генералног секретара – поручила је Цвијановићева.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести