НОВОСТИ

Цвијановић: У спољнополитичким циљевима никакав фокус није на НАТО интеграцији

10/04/2023

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, реално говорећи, у спољнополитичким циљевима БиХ није никакав фокус на НАТО интеграцији јер ту нема политичке сагласности.

 

 

Упитана да прокоментарише изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да је улазак у НАТО приоритет спољне политике БиХ Цвијановићева је одговорила да сва та прича, без обзира изрекао је министар Конаковић или неко други, напросто није тачна.

Цвијановићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске прије неколико година донијела акте о неутралности када је ријеч о приступању било каквим војним савезима.

– Али и прије разних турбуленција на глобалној сцени, а и прије тог става Народне скупштине Републике Српске прича о приступању НАТО савезу је покопана још онда кад смо се бавили непокретном војном имовином гдје је тражено да она буде са ентитета пренесена у власништво БиХ, односно Министарства одбране – нагласила је Цвијановићева за Срну.

Она је навела да је то био најобичнији трик којим би се наставила ерозија ентитетских надлежности и зато је и услиједила реакција институција Републике Српске, али у једну руку и признање коме имовина оригинално припада.

– У међувремену ствари су се умногоме промијениле, а и додатно закомпликовале глобалним дешавањима, тако да вјерујем да би Народна скупштина Републике Српске, да данас поново разматра те ствари, још снажније изразила став и о неутралности и о потреби да се кроз дијалог рјешавају ствари и у БиХ и у нашој регији – истакла је Цвијановићева.

Остале Вијести