НОВОСТИ

Цвијановић: Закључак неистинит и има за циљ унитарстички уредити БиХ; Српска штити уставни поредак

20/10/2023

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је “закључак Предсједништва поводом ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ” не само крајње неистинит и да на малициозан начин покушава представити политичку ситуацију у БиХ, већ и да је функционално усмјерен ка реализацији циљева унитаристичке политике коју заступају политички актери са сједиштем у Сарајеву.

 

 

Цвијановић је подсјетила да је на Осмој редовној сједници Предсједништва БиХ од 10. октобра, на приједлог бошњачког члана Предсједништва, тачка под називом “Приједлог закључка Предсједништва БиХ у поводу ескалације напада органа ентитета Република Српска на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ” усвојена у другом кругу гласања прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ, односно гласовима бошњачког и хрватског члана Предсједништва.

– Као српски члан Предсједништва, односно као неко ко је на ту позицију биран са територије Републике Српске и који је дужан да штити њене интересе, увјерена сам да је наведени закључак веома штетан по виталне ентитетске интересе Републике Српске, те сам у складу са наведеним, а на основу члана В тачка 2 став д) Устава БиХ, односно члана 42 став 3 Пословника о раду Предсједништва БиХ, упутила Захтјев Народној скупштини Републике Српске да се изјасни о штетности наведеног закључка по виталне ентитетске интересе Републике Српске, у складу са прописаном процедуром – навела је Цвијановић.

У обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о вету на наведени закључак Предсједништва који је усвојен без консензуса, она је нагласила да се ту препознаје и злонамјерни покушај идентификовања институција Републике Српске и њених представника као искључивих “криваца” за дуготрајну кризу кроз коју пролази БиХ, али и лажна оптужба да су институције Републике Српске усмјерене ка угрожавању Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ.

При томе, додала је Цвијановић, предлагач спорног акта не бави се само непосредно унутрашњом политичком ситуацијом у БиХ, већ настоји извршити додатну интернационализацију овог питања, призивајући, између осталог, санкције за институције и појединце из Републике Српске од Европске уније, САД, ОХР-а и слично, а закључком се третирају и сусједне земље.

– Овим се јасно препознаје политички менталитет предлагача који БиХ не види као заједницу у којој конститутивни народи и остали грађани рјешавају проблеме кроз унутрашњи дијалог и дјеловањем домаћих, демократски изабраних институција, већ као протекторат, који би у том статусу требало да остане све док бошњачки политичари не испуне све своје политичке циљеве у погледу унитаризације БиХ и централизације њених институција у којима би они управљали свим процесима – указала је она.

Нажалост, додала је српски члан Предсједништва БиХ, поједини страни представници им у томе здушно помажу, чинећи БиХ из дана у дан све мање сувереном и све мање способном да живи свој стварни уставни живот.

Нагласила је да при томе, предлагач спорног акта директно напада прије свега Народну скупштину Републике Српске, као репрезента народног суверенитета, као и низ аката које је Народна скупштина усвајала у претходном периоду у покушају заштите уставног положаја и надлежности Републике Српске, проистеклих из Дејтонског споразума, али и друге институције и представнике Републике Српске.

-Изразила сам апсолутно неслагање са предложеном тачком дневног реда и потребом да уопште дискутујемо о теми коју је предлагач предложио оцијенивши је тенденциозном, препуном нетачних квалификација, политикантском, али и штетном по укупне односе у БиХ, који су ионако нарушени усљед хроничног недостатка међусобног повјерења којем су умногоме ‘кумовали’ и странци чије дјеловање и санкције призива бошњачки члан Предсједништва – нагласила је Цвијановић.

Додала је да је указала и на то да је апсолутно неприхватљив начин на који је предлагач желио да се до закључака дође прегласавањем, а посебно да неки заједнички орган на нивоу БиХ даје негативну оцјену рада или упућује критику на рачун институција Републике Српске.

– Чињеница да овај материјал садржи управо такве квалификације и критике на рачун рада Народне скупштине Републике Српске, предсједника или Владе Републике Српске, јасно упућује на политикантски, али крајње злонамјеран приступ предлагача јер Предсједништво БиХ није надлежно да оцјењује, преиспитује или квалификује акте Народне скупштине и других институција Републике Српске – појаснила је Цвијановић.

Такође, с обзиром на политичку намјеру предлагача да се оцрни Република Српска и прикаже реметилачким фактором, као и да је ово још један у низу покушаја да се сакрију стварни узроци дуготрајне кризе у БиХ, српски члан Предсједништва БиХ рекла је да сматра да је неопходно да се обрати посланицима Народне скупштине Републике Српске и тражи да, у складу са Уставом прописаном процедуром, спријече да овакви штетни закључци или одлуке Предсједништва БиХ ступе на снагу.

Указал је да је Народна скупштина Републике Српске демократска институција у којој сједе посланици који представљају одраз изборне воље грађана Републике Српске, која остварује своју уставну функцију на начин да није потчињена нити је у хијерархијски подређеном положају у односу на било који други парламент у БиХ, али ни у односу на Предсједништво БиХ.

– Стога је јасно да је предлагач желио доћи једино до негативне политичке квалификације на рачун Републике Српске, као и да додатно наводно “алармира” међународну јавност, коју они иначе већ годинама лажно алармирају, али поврх свега да покаже да се до свега тога може доћи прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ. Сматрам да управо Народна скупштина Републике Српске, користећи свој Уставом прописани механизам заштите, може стати у крај оваквим унитаристичким намјерама и стога сам се и обратила посланицима Народне скупштине с молбом да и у овом случају потврде механизам вета, како би се спријечило ступање на снагу спорног закључка” – рекла је српски члан Предсједништва БиХ.

Цвијановић истакла је да је Предсједништво БиХ злоупотребљено, као и да су материјал и закључци до којих се дошло прегласавањем српског члана Предсједништва, штетни по интересе Републике Српске, те да су направљени с намјером даљег фалсификовања и лажног приказивања стања у БиХ.

У обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о вету на “закључак Предсједништва поводом ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ” који је усвојен без консензуса, Цвијановић је рекла да није тајна да у оквиру БиХ постоје непомирљиви ставови по питању улоге међународног фактора, односа према земљама регије, односима између различитих нивоа власти у БиХ, а коначно, и у вези са идентификацијом узрока многобројних криза кроз које БиХ пролази дужи низ година.

Према њеним ријечима, јасно је да политичари из реда бошњачког народа сматрају да међународни фактор треба да испуњава њихове политичке жеље у обрачуну са уставним и конститутивним дијеловима БиХ или политичким актерима који не дијеле њихове политичке унитаристичке визије.

– Исто тако, јасно је и да институције Републике Српске не желе да се одрекну својих уставних права. Коначно, како би све то изгледало кад би се институције Републике Српске одрекле свог уставног капацитета види се и на овом примјеру прегласавања у Предсједништву БиХ, које је и повод за сазивање ове посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, али и по бројним другим примјерима из свакодневне праксе у којима се упорно настоје умањити уставне надлежности Републике Српске – навела је Цвијановићева.

Она сматра да су највећи узрочници криза у БиХ претензије политичара из реда једног народа на штету других, што препознаје и у политичком наративу бошњачког члана Предсједништва БиХ, а ове су претензије, нажалост, најчешће синхронизоване и подржане и од дијела страног фактора, који је генератор многобројних криза у БиХ.

– Зато и не чуди што бошњачки политичари упорно позивају странце да дјелују против оних које не трпе у заједничкој држави, али јесте чудно, и за сваку је осуду, то што им ти странци у томе удовољавају – констатовала је Цвијановић.

Поновила је да Народна скупштина Републике Српске није дужна да полаже рачуне Предсједништву БиХ нити оно може да преиспитује њене акте.

– То зна и предлагач спорне тачке до чијег усвајања је дошло прегласавањем. Цијеним да је његов мотив, осим евидентне нетрпељивости коју има кад је ријеч о Србима, Републици Српској и Србији, и жеља да злоупотријеби заједнички орган, какав јесте Предсједништво БиХ, како би наставио да у домаћој и међународној јавности пласира оптужбе на рачун Републике Српске за наводно угрожавање Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ – нагласила је Цвијановић.

Народна скупштина Републике Српске није донијела нити један акт којим се нарушава територијални интегритет БиХ, рекла је она, али јесте указала на девијације настале путем страног интервенционизма због којег постоје значајне разлике између оног што је прописао Устав, и оног што имамо у пракси на институционалном плану.

Такође, додала је српски члан Предсједништва БиХ, Народна скупштина Републике Српске јесте указала да БиХ нема истински суверенитет све док обавезе домаћих институција узурпирају неизабрани странци.

– Чак ни високи представници који су изабрани у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума немају право да доносе законе, нити одлуке којима се проглашавају закони. У погледу Кристијана Шмита тај проблем постаје још евидентнији, прво зато што он није изабран у складу са дејтонском процедуром, а потом и што је вршио законодавне интервенције за које нема овлаштење ни по домаћем, ни по међународном праву – указала је Цвијановић.

Такође, навела је она, Народна скупштина Републике Српске јесте указала и на политичку обојеност Уставног суда БиХ, тражећи да ова институција добије кредибилитет и интегритет који заслужује, а који због своје праксе нема, јер се упушта у креирање нових уставних рјешења умјесто да штити постојећа.

– Треба подсјетити да је, примјера ради, прије пар година лидер СДА и јавно говорио да су Уставни суд са страним судијама и ОХР полуге бошњачке политике и да се као такви морају очувати. О томе у којој мјери су на сцени двоструки стандарди и аршини, може послужити и сљедећи примјер. Наиме сви домаћи и страни наводни и лажни уставобранитељи нас упорно упозоравају да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати, па онда ми њих с правом питамо шта ћемо са одлуком тог истог Уставног суда БиХ из 2006. године у којој је речено да високи представници, да би то и били, морају бити верификовани у Савјету безбједности УН – истакла је Цвијановић.

Она је упитала да ли одлуке тог суда треба поштовати и кад је ријеч о Кристијану Шмиту, или само онда кад се њима остварује њихов политички циљ против Републике Српске?

– Онда предлагач овог спорног материјала, бошњачки члан Предсједништва БиХ, претварајући се да је уставобранитељ, позива тог истог Кристијана Шмита, који по тумачењу Уставног суда БиХ није високи представник, да санкционише Републику Српску, њене институције и представнике, оптужујући их да руше уставни поредак! То већ довољно говори о томе у каквом правном и политичком лудилу живи БиХ. А, да не помињемо како онда такав Кристијан Шмит мијења Кривични закон БиХ да би кривично био гоњен онај ко не поштује његове одлуке! И све то је нашим колегама бошњачким политичарима у реду, јер како јавно и рекоше, ОХР и Уставни суд су њихове полуге моћи – нагласила је српски члан Предсједништва БиХ.

Позвала је народне посланике да двотрећинском већином подрже проглас о проглашењу оспореног акта као веома штетног по витални ентитетски интерес Републике Српске и на тај начин покаж свој став према прегласавању и лошим квалификацијама упућеним на рачун Републике Српске.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести