НОВОСТИ

Цвијановићева пред Савјетом безбједности: “Изузетно добра прилика да се чује српски глас“

29/04/2024

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сутра ће се путем видео линка обратити на сједници Савјета безбједности Уједињених нација.

 

 

Сједница је заказана на захтјев Русије, а главна тема је ситуација у БиХ.

Жељка Цвијановић у Њујорку ће објаснити како то Бошњаци резолуцијом о Сребреници  крше Устав и законе БиХ.

“Радује ме чињеница да ће српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у сред Њујорка моћи да каже и изнесе аргументе везано за оно што нас као народ тишти и за све неистине које су други, злоупотребљавајући своју позицију рекли о нама.

Истовремено, ја бих позвао колеге из опозиције који себе називају мушкарцима, да неке ствари уче управо од госпође Цвијановић, везано за патриотизам и то да имате петље да урадите једну такву ствар.“, рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић.

Амбасадор БиХ при УН-у Златко Лагумџија без сагласности Предсједништва БиХ, и уз помоћ неких земаља, на дневни ред Генералне скупштине УН-а ставља резолуцију која етикетира српски народ. Зато је, кажу дипломате, важно да у Савјету безбједности чују истину.

“Tо је једна изузетно добра прилика да се у свом овом нереду који је настао у Уједињеним нацијама коначно чује и српски глас. Дакле, глас српског члана Предсједништва која коначно има прилику да, у тако високом тијелу као што је Савјет безбједности, укаже да, када је ријеч о резолуцији која третира БиХ, једино БиХ нема сагласност. И да господин Лагумџија ради у потпуности без сагласности Предсједништва БиХ. И та резолуција нема ни легалитет ни легитимитет“, каже амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.

“Имајући у виду да је Предсједништво БиХ једино надлежно за вођење спољне политике, чланови Савјета безбједности ће имати прилику да поставе питања. Дакле, биће омогућено да се констатује да то питање резолуције о Сребреници није било на дневном реду и у том контексту мора нешто да се дефинише, да се заврши на законит, правилан начин“, каже бивши амбасадор БиХ Борислав Марић.

Сједница Генералне скупштине УН-а на којој се требало гласати о резолуцији о Сребреници, неће бити одржана 2. маја. Наводно, отказана је  због усаглашавања текста. У Републици Српској и Србији кажу да су дипломатске активности уродиле плодом.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести