НОВОСТИ

Да ли је Драгана Чавка Бошњакиња: Клуб Бошњака тражи да то докаже

06/06/2024

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је данас механизам заштите виталног националног интереса (вето) због именовања Драгане Чавке у Управни одбор Радио-телевизије Републике Српске, у који је изабрана као припадница бошњачког народа.

Драгана Ристић Чавка
(фото: facebook.com draganacavkars)

Како је потврдио за Независне Алија Табаковић, предсједник Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС, сматрају да је овим именовањем повријеђен вето Бошњака, те ће у сљедећим процедурама тражити да Чавка докаже да је Бошњакиња.

 

– Клуб Бошњака је донио одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на одлуку о избору за члана УО РТРС за особу Драгана Чавка. Данас је био посљедњи рок да покренемо вето – казао је Табаковић.

 

Подсјећа да по Закону о јавном сервису Републике Српске, у Управном одбору РТРС-а, морају бити чланови из реда Срба, Хрвата, Бошњака.

 

– Народна скупштинаје на приједлог Комисије за избор и именовања именовала из реда бошњака Драгану Чавку, која се по нашим сазнањима досад изјашњавала као Српкиња, а она је предложена на позицију која припада Бошњацима. Слиједећи те информације Клуб Бошњака је одлучио да покрене вето да би се утврдило ко је у ствари Драгана Чавка, је ли Бошњакиња или није. Ми не знамо њену националност -рекао је Табаковић за Независне новине.

 

На овај начин, од именовања Драгане Чавке у УО РТРС-а још увијек нема ништа, јер сада слиједи процес сазивања сједнице Вијећа народа РС на којој ће се одлучивати да ли је дошло до повреде вета

 

Ако се утврди да није, ово питање иде пред Заједничку комисију Народне скупштине РС и Вијећа народа РС, а ако и ту не буде постигнута сагласност, онда се све шаље пред Уставни суд Републике Српске.

 

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске 28. маја је изабрала Чавку за члана Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске, а управо је њено именовање изазвало највише буре у јавности.

 

Драгана Чавка, раније Ристић, била је помоћница министра туризма РС, а до сада се изјашњавала као Српкиња.

 

Након удаје за тада потпредсједника СББ-а Адмира Чавку, с презименом је, испоставиће се ових дана, промијенила и националну припадност.

 

Она је кадар Социјалистичке партије Петра Ђокића.

 

Након избора Драгане Чавке као Бошњакиње у УО РТРС, “Независне новине” су се у свом тексту бавиле тиме да пракса да политилчари који мијењају своју националност ради функције није незаконита, иако се с правом може сматрати потпуно неморалном.

 

Наиме, члан II Устава Босне и Херцеговине прописује да сва лица на територији Босне и Херцеговине имају право на слободу мисли, савјести и вјере и нема формалног “објективног” начина на који се “утврђује” које националности је поједина особа.

 

Према томе, чим се особа изјасни да је одређене националности, што се закона тиче, све је чисто. Закони прописују да родитељи својој дјеци уписују националну припадност, или ту рубрику остављају неиспуњеном, али особа у питању има право, на основу својих увјерења након стицања пунољетства, да у сваком тренутку своју националност промијени и то колико год жели пута.

 

Једино законско ограничење је да се кандидат који се приликом кандидовања за неку функцију за коју је важна национална припадност национално изјаснио, не може изјашњавати другачије до истека мандата. Испуњавање ове обавезе прати Централна изборна комисија БиХ. У конкретном случају Чавка ће законски гледано морати остати Бошњакиња док год се налази на новој функцији, послије чега, ако жели, може постати Српскиња или било шта друго.

 

Обзиром да је раније било више случајева промјене националног изјашњавања ради стицања јавне функције, у име јавности различите адвокатске канцеларије или невладине организације покретале су поступке, али су на ту причу омбудсмани БиХ ставили тачку тиме што су рекли да свако лице има право да се по својој савјести изјасни како жели и да своју националност промијени у било којем тренутку.

Остале Вијести