НОВОСТИ

Да ли је Клуб Бошњака одлучио да деблокира рад Дома народа ПС БиХ?

30/05/2024

Да ли је Клуб бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одлучио да деблокира рад овог дома? На њихов захтјев за понедјељак, 3. јуна заказана је хитна сједница.

Заједничке институције БиХ
Фото РТРС

На дневном реду једна тачка – Измјене и допуне Пословника о раду овог дома, по хитној процедури, да би се, наводно онемогућило предлагање неуставних закона.

 

Српски клуб, како нам је потврђено, ове измјене неће подржати.

 

Посљедња сједница, 18. марта прекинута је јер ју је бошњачки клуб напустио, након што је, послије девет мјесеци опструкција у дневни ред коначно уврштен Приједлог закона о Уставном суду, српског делегата Желимира Нешковића.

 

О одласку страних судија нису жељели ни да проговоре, јер је тврде, приједлог неуставан. Да ли деблокаду Дома народа условљавају усвајањем пословника, који би наводно спријечио предлагање неуставних закона или зарад јавности и својих бирача траже алиби за повратак и наставак рада?

 

– Имам осјећај да се овдје покушавају отворити врата за њихов повратак, за наставак редовне сједнице, јер они су сигурни да до измјене пословника неће доћи, не постоји ни расположење ни воља ни српског, а колико знам ни хрватског клуба – рекао је Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

 

Одржавање хитне сједнице не значи да је овај дом деблокиран, јер за наставак рада неопходно је, у складу са пословником да се започета сједница оконча. Ако је ово, каже Шпирић, јефтин покушај повратка у делегатске клупе, онда добро, али нећемо пристати на измјене пословника које предлажу.

 

– Они траже да када се закаже хитна сједница, да материјали буду прослијеђени уставно – правној комисији, јер хитна сједница подразумијева одлучивање без мишљења надлежних комисија, што дакле делегитимише хитну процедуру – каже Шпирић.

 

По цијену делегитимисања и властитих права бошњачки делегати настоје да наметну став да је неуставно све оно што они тако виде, каже и предлагач Закона о Уставном суду Желимир Нешковић. Оцјењује да је неуставан управо њихов приједлог измјена пословника …

 

– На тај начин би биле умањене ингеренције и права свих делегата у Дому народа, дошло би до измјене у начину рада и одлучивања, предлагања, практично једног цјелокупног рада Дома народа Парламентарне скупрштине  – наводи Нешковић.

 

Предложене измјене пословника које је потписао предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић између осталог односе се и на поступак сазивања хитне сједнице и хитни поступак, јер тврди, према важећем Пословнику, нису прецизно дефинисани.

 

Предвиђа се и рок за заказивање од 24 часа прије почетка хитне сједнице, што до сада није била обавеза, како би се о актима одредила Уставно-правна комисија.

Остале Вијести