НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Дачић: “Олуја” највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата

06/08/2023

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србија не би покренула оптужницу за злочин на Петровачкој цести да је тај злочин био процесуиран од надлежних органа других држава гдје се и десио.

 

 

Коментаришући обиљежавање акције “Олуја” у Книну, Дачић је за Тањуг рекао да је то некада била српска општина у којој је сада градоначелник Хрват, као и да то, како каже, показује једну страшну чињеницу, а то је да на том подручју Срба више нема.

– Они говоре да је та “Олуја” била акција на којој почива Хрватска. Ако једна држава треба да почива на убијању и протјеривању цивилног становништа онда заиста не знам којим путем да ми идемо даље у нормализацију наших односа – рекао је Дачић.

Како каже, сада се говори о томе да Србија нема право да процесуира ратне злочине који су се десили ван територије Србије, те објаснио да се Србија прије више година прикључила и постала једна од земаља која поштује тзв. универзалну јурисдикцију када су у питању нека тешка кривична дјела.

Он је додао да се нико не буни када о томе говоре Шпанија или Француска, али да се поставља питање зашто то ради Србија.

– То су злочини против човјечности и цивилног становништва, ратни злочини за које није подигнута никаква оптуижница, нити се води било који процес у тим земљама гдје су се ти злочини десили – рекао је Дачић.

Дачић је додао да и Хрватска има такав закон.

– Ви сад имате прославе тих догађаја уз нападање Србије за нешто што су они урадили према нашем народу. Уосталом кад подвучемо црту послије свих тих догађаја Срба је било више од 15 одсто у Хрватској, сада их има мање од пет одсто – рекао је Дачић.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић упутио поруке мира.

– Наше поруке и поруке предсједника Србије Александра Вучића нису биле поруке које би се свађале са било ким. То су биле поруке мира, да свако одговара за злочине које је починио, без обзира ко су починиоци, и ко су жртве и да учинимо на крају крајева колико је могуће да се наш народ врати на та подручја гдје је вијековима живео. Али далек је пут – рекао је он.

Дачић је навео и да је “Олуја” била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

– Ако погледате бомбардовање Југославије…Агресија на Југославију је извршена због такозване наводне хуманитарне катастрофе над Албанцима на КИМ, а шта је овдје било? Овдје су неке западне земље укључујући и САД подржавале овакву хуманитарну катастрофу, насиље и терор над Србима погром и не само то, него овдје сад испада да је то темељ Хрватске државе – рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија увијек осуђивала све ратне злочине.

– Ако мисле да треба да се клањамо само једним жртавама, а да заборавимо на наше мислим да смо на погрешном путу – рекао је Дачић.

Истакао је и да Србија шаље поруке мира и гледа гдје су заједнички интереси, ако их има, а он сматра да их има.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести