НОВОСТИ

Данас поновни покушај договора о формирању Владе

19/04/2023

Један од састанака политичких странака које су иницирали Странка за БиХ и Народни европски савез, требало би да буде одржан данас у Сарајеву са СДА и Демократским фронтом, с циљем превазилажење кризе и формирање постизборног сазива Владе ФБиХ.

 

 

СБиХ и НЕС су тим поводом позвале раније на одвојене састанке странке окупљене око “осморке”, са којима је састанак одржан јуче, поводом закључка усвојеног у Представничком дому Парламента ФБиХ који се тиче ангажмана Уставне комисије у превазилажењу садашње пат-позиције кад политички актери нису договорили ко ће и у којем партнерству чинити будући састав федералне Владе.

У међувремену, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је увјерење да би наредне седмице могла бити формирана нова федерална влада или да бар буду стечени услови за њено именовање.

Он је изразио увјерење да ће парламентарна већина која је, како каже, показала да има апсолутну подршку и у Представничком и у Дому народа, врло брзо доћи до нове владе у оном саставу како су то и понудили јавности.

Човић је навео и да је питање хоће ли и Кристијан Шмит доносити неке одлуке да би ову деблокаду на нивоу владе ФБиХ окончали, напоменувши и да никаква трајна одлука која би представљала измјене Изборног закона или Устава ФБиХ не долази у обзир.

Остале Вијести