НОВОСТИ

Давидовић: Напади на повратнике у ФБиХ све учесталији; Починиоци пролазе некажњено

05/02/2024

Напади на малобројне Србе у Федерацији БиХ су све учесталији, а чињеница да немате никакве починиоце, односно нико није процесуиран за неки од напада, је поражавајућа, рекао је Немања Давидовић, директор Центра за подршку повратницима и предсједавајући Општинског вијећа Босански Петровац.

– Сама процедура након напада, на неког од повратника у ФБиХ је карактеристича. Наиме имате двије ствари које су ту пресудне, једна од њих је утркивање до тих повратника, односно имате људе у органима управе, који могу да утичу на нападе, односно да их искоријене, али то се не дешава. Друга веома битна ствар јесте осуда – наводи Давидовић.

 

Како он додаје, починиоце у сваком случају треба пронаћи и санкционисати.

 

– Када се у Српској деси неки напад на повратнике, трудимо се да у наредна 24 часа од напада, имамо име и презиме починиоца, и покренуту криминалистичку обраду против њега је. Када говоримо о нападима у ФБиХ, немамо никакве информације о починиоцима, а познато је да ако не одговорите на насиље, односно не осудите га, шаљете јасну поруку – истиче Давидовић.

 

Најавио је сутрашњи састанак у Савјету министара, са замјеником предсједавајуће Савјета министара Сташом Кошарцем, министром финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђаном Амиџићем, као и осталим функционерима, да би се причало управо о овој теми, те како искоријенити исти.

 

– Првенствено желимо да се починиоци пронађу и санционишу – истиче Давидовић.

 

Када је у питању хапшење починиоца, Давидовић истиче да управо ту постоји парадакос, односно да са једне стране имате федералног министра унутрашњих послова Раму Исака, који пријети хапшењем предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је легитимни изабрани предсједник, од стране свог народа, а не може да пронађе и ухапси оне које у најмању руку малтретирају Србе повратнике у ФБиХ.

 

– Напади су претежно у истом селу, а никаквих превенција нема. За само мјесец дана, од почетка нове године, имали смо девет напада. Нападе на повратнике судови у БиХ не препознају као посебне случајеве кршења закона – наводи Давидовић.

Остале Вијести