НОВОСТИ

Ђокић: Очекујем на јесен споразум о сарадњи са Свердловском области

13/07/2023

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић очекује да већ на јесен буде потписан споразум о сарадњи између Српске и руске Свердловске области, као и да први корак може бити сарадња у области образовања.

 

– То симболично значи да подстакнемо сарадњу на начин да стичемо што више знања, јер будућност припада онима који имају више знања-  рекао је Ђокић за Телевизију Свердловске области.

 

Он је напоменуо да сарадња размјене студената већ постоји са Нижњеновгородском области, у којој се тренутно налази 100 студената из Републике Српске, као и спољно-трговинска сарадња појединих привредних друштава.

 

Ђокић је истакао да је са замјеником губернатора Свердловске области Василијем Валеријевичем Козловом договорио да буде потписан споразум о сарадњи, која је могућа у области економије, науке, образовања, културе.

 

– Република Српска и Свердловска област имају доста комплементарну привредну структуру и треба искористити такве многућности, успоставити сарадњу и повезати наше компаније. Разговарали смо и о области енергетике, електро опреме, посјетили смо неколико компанија, Березовскиј рудник, Рударски универзитет и потврђена је спремност за сарадњу – навео је Ђокић.

 

Он је додао да је један од облика сарадње и директна сарадња градова, које су већ остварили Крупа на Уни и Приједор са два руска града, што отвара могућност директне комуникације између различитих субјеката из области привреде, науке, образовања и културе с циљем размјене искуства ради побољшања општих услова и квалитета живота у локалним заједницама.

 

Током вишедневне посјете Русији, Ђокић је посјетио и сајам привреде ИННОПРОМ, који је био прилика и за сусрете са представницима и из осталих држава.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести