НОВОСТИ

Додик: Бећировић је лажима надмашио сам себе

15/05/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Срну да је Денис Бећировић лажима надмашио сам себе данас пред Савјетом безбједности УН, а најприје тврдећи да говори у име БиХ, што је лаж.

 

 

– Не постоји одлука Предсједништва према којој Бећировић може да говори у име БиХ. Он је данас говорио у име Бошњака и то оних који су га бирали. Свака тврдња коју је данас изнио је тачна колико и та да говори у име БиХ – истакао је Додик.

Он је нагласио да ће остати записано да је легално бирани члан Предсједништва БиХ молио Савјет безбједности УН да се не укида колонијална управа у БиХ, а човјека без легалитета и легитимитета означио као јединог овлаштеног да говори пред Савјетом безбједности УН.

– Нико из Републике Српске не може толико да поништи БиХ једним потезом колико је то учинио Бећировић данас. Лажи које је изнио на рачун Републике Српске, посебно оне о угрожавању мира, континуитет су Бећировићеве, али и бошњачке политике, која се своди на фабриковање лажи о Републици Српској и Србима – указао је предсједник Српске.

Он је рекао да је сулудо отићи пред Савјет безбједности УН да би се жалио на страну потписницу Дејтонског мировног споразума, што Република Српска јесте у свим његовим анексима, а онда ту исту потписницу оптуживати да напада Дејтонски споразум.

– Република Српска је у Дејтонски споразум унијела свој суверенитет, иако се Бећировић узалуд труди да га негира. Република Српска је настала прије потписивања Дејтонског мировног споразума, јер како нешто што тек настаје споразумом може да потпише све анексе тог споразума – истакао је Додик.

У једном од тих анекса, додао је предсједник Српске, је и Устав БиХ којим је такође ријешено питање имовине, тако да по Анексу четири Дејтонског мировног споразума, а то је Устав БиХ, имовина припада ентитетима.

– Устав је прецизирао да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима. Имовина није на списку онога што је тим споразумом припало БиХ – појаснио је Додик.

Када је ријеч о Бећировићевим оптужбама на рачун Србије, Додик је навео да негирати да је Србија гарант Дејтонског споразума је, такође, негирање тог споразума, за шта упорно он оптужује Републику Српску.

– Тврдити да Република Српска пријети, како Бећировић каже, новим геноцидом заслужује два питања – који је то био стари и да ли је он уопште нормалан ако тако олако изговара тако тешке и опасне ствари – нагласио је предсједник Републике Српске.

Остале Вијести