НОВОСТИ

Додик: Избацити стране судије из Уставног суда

26/06/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се залаже да се доношењем новог закона у Српској успостави апсолутни прекид извршења одлука Уставног суда БиХ и да се понуди приједлог закона о овој институцији на нивоу БиХ.

 

Милорад Додик Фото: СРНА

 

“Из њега се избацују тројица судија Уставног суда БиХ који су странци. Република Српска бира три, Федерација БиХ бира шест. Законом ће се прописати да кворуми морају да подразумијевају учешће свих, а у одлуци мора да буде један глас Србина, Хрвата или Бошњака да би она била валидна”, рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да се, ако се не испоштује наведено, губи смисао постојања и функционисања ове установе, јер би се одлуке доносиле прегласавањем.

“Ми не желимо да будемо дио тога који ће прегласати муслимане у БиХ, зато је неопходна гаранција и за њих, као што је гаранција потребна и нама. Мислим да је то фер”, истакао је Додик.

Додик је рекао да нико није наиван да спроводи одлуке тројице странаца и двојице судија у Уставном суду из БиХ и да притом говори да су такве одлуке обавезујуће.

Приједлог закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, који ће Народна скупштина сутра разматрати према хитном поступку, предвиђа да се одлуке овог суда неће примјењивати и извршавати на територији Републике Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ. Предлагачи закона су предсједник Републике Српске Милорад Додик, народни посланици и Влада Српске.

Народна скупштина у сриједу, 21. јуна, усвојила је Закључке у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ, гдје је позвала тај суд да укине своју одлуку о брисању члана 39 Правила Уставног суда БиХ и задужила Владу Српске и Министарство правде да припреме закон о непримјењивању одлука тог суда којим се треба ријешити и питање правне заштите лица која би била изложена евентуалном кривичном гоњењу због непримјењивања одлука Уставног суда БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести