НОВОСТИ

Додик: Јучерашње засједање Уставног суда показује сву пропаст БиХ

01/06/2024

Јучерашње засједање Уставног суда показује сву пропаст БиХ, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свом Икс налогу.

 

 

Додик је поручио да су “они који покушавају да раде на тој политици на којој стоји сила, изгубили сваки критеријум правног поступања”.

– Обично се у перцепцији очекује да Уставни суд буде правно тијело, а оно је већ одавно постало политичко. Доношење одлука којима се укида све и свашта, говори о томе да су они изгубили компас и нису у функцији одбране дејтонске БиХ, односно уставне БиХ. Они су креатори неке нове БиХ и та БиХ је само у интересу једног народа, и они ће, очигледно, ту битку изгубити- нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да је “Република Српска свој став о Уставном суду давно рекла и тако ће се и понашати”.

– Чињеница да су прихватили да раде и да крше властита правила, у коме само домаће судије могу да буду чланови, предсједници и потпредсједници Суда, јуче је доживјела свој колапс и чињеницом да је њемачки држављанин потпредсједник Уставног суда. Када томе додате да је њемачки држављанин и лажни високи представник, онда то говори о томе на који начин и шта овдје Њемачка планира да ради. Мислим да су се запетљали и да њихове одлуке више немају снагу коју су имале. Свака одлука која не може да буде спроводива нема смисла. Ово што су они урадили је потпуно неспроводиво и треба да се на тај начин посматра. То је класичан доказ рушења Дејтонског споразума – навео је Додик.

Додик је упозорио да “одавно није донесена одлука међународног фактора као ова Уставног суда, којом се руши Дејтонски споразум”.

– Американци причају из уста Марфија, њиховог амбасадора, како ниједан њихов држављанин није рекао да треба уништити Републику Српску, а сваки дан то чине. Мисле да су људи наивни и да не виде шта се ту ради. Иза ових одлука Уставног суда очигледно стоји волонтеризам Марфија и других амбасадора, њемачког и британског, у БиХ. Овим одлукама готово се парализује БиХ, она се скида са мапе европског пута. Оне су прије свега антиевропске одлуке и нису у складу са напорима Републике Српске да се иде европским путем – закључио је Додик.

Остале Вијести