НОВОСТИ

Додик: Мађарска доприноси миру и стабилности на западном Балкану

15/05/2024

Република Српска истиче дубоку захвалност министру спољних послова и трговине Мађарске Петеру Сијарту на његовој изјави да ће Мађарска гласати против резолуције о Сребреници, поручио је ово предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

 

– Ова изјава наглашава важност стабилности на западном Балкану и улогу коју придружење Балкана ЕУ може имати у смиривању тензија. Крајње је вријеме да се изађе из оквира деведесетих година прошлог вијека. Позивамо Бошњаке да напусте деведесете године двадесетог вијека и да се придруже Србима у напорима ка европској будућности. Само тако можемо заједно радити на изградњи боље будућности за све нас – поручио је предсједник Српске на свом налогу Икс.

Додик је истакао да подржава став Мађарске да одлуке ЕУ треба да допринесу стварном смиривању ситуације на Балкану, умјесто да повећавају тензије.

– Слажемо се с мишљењем министра Сијарта да је међународна заједница требалa да заврши своје активности у Босни и Херцеговини, те да би требало да престане с пријетњама санкцијама и мијешањем у унутрашње послове те земље. Мир на Балкану није само питање локалног значаја, већ је од кључне важности за стабилност цијеле Европе, те поздрављамо напоре Мађарске да допринесе стабилности и миру на западном Балкану и шире у Европи – наводи Додик.

Додик каже да је Република Српска отворена да са демократски изабраним представницима свих народа у БиХ посвећено ради на европским интеграцијама гдjе има сагласност, а у чему има и савезнике и искрене пријатеље.

– Крајње је вријеме да трагични догађаји постану мјеста поштовања и бола оних који на то имају право. То право немају геополитички интереси, који данас резолуцијама перу своју савјест, а прљају нашу шансу да имамо нормалне демократске односе. То је злоупотреба и неће проћи, као што неће проћи етикета и сатанизација Срба, који су на олтар слободе поднијели највише жртава у 20. вијеку – закључио је Додик.

Остале Вијести