НОВОСТИ

Додик: Наратив у Њемачкој штампи не разликује се много од оног из деведесетих

15/08/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да наратив о БиХ и региону, који се његује у њемачкој штампи није пуно одмакао од наратива из 90-их и распада Југославије, у чему је Њемачка имала најважнију улогу.

 

 

– Данас, 30 година касније, опет добри и лоши момци, овога пута по основу односа са Руском Федерацијом. На захтјев САД, Њемачка је активно у рату Руса и Украјинаца, против Руске Федерације, и то учешће и посљедице тога једном ће морати објашњавати свом народу. Медији ће, сигуран сам, тада морати да појашњавају што су о томе ћутали, а на дневном реду су држали друге и за њемачко друштво мање важне теме – истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише писање њемачких медија да је предсједник Српске своју политику најодлучније усмјерио ка Москви, те да се доминација Србије на Балкану мора сломити, Додик је рекао да колико је јак њемачки интерес за Балкан показује и медијски простор који је дат извјесном Муамеру Бећировићу, очигледно босанском муслиману, који ни мање ни више призива њемачку окупацију Балкана у 21. вијеку и слом, како каже, српске доминације.

– То није ништа друго него реафирмација идеје о уништењу Србије која је стара више од једног вијека. Знамо како су се у покушају реализације те идеје провели и Аустроугари и Нијемци. Ако би Њемачка владала, каже Бећировић, ред би се вратио на Балкан. По ком основу би Њемачка овдје дошла и владала, о томе ни ријечи, као што нема ријечи о томе како је и зашто само у прошлом вијеку Њемачка оружјем два пута покушала да заведе ред на овим просторима. Сви знано како је то завршило – навео је Додик.

Занимљиво је, нагласио је предсједник Српске, да се њемачка штампа не бави државама западног Балкана као сувереним земљама у којима би требало да одлучују они који су бирани на изборима.

– Овако се баве лажним високим прредставником који је нелегално у БиХ и потенцијалном окупацијом Балкана од Нијемаца. Не могу да не примијетим и пад квалитета у извјештавању са ових простора у њемачким медијима. Није у питању само наметање наратива, у питању су елементарни пропусти, непознати ранијим медијским написима у Њемачкој – оцијенио је Додик.

 

Остале Вијести