НОВОСТИ

Додик: Прича Марфија о уставности и легитимитету – циркуска представа

14/01/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је све што је неуставно и антидејтонско у БиХ наметнуо дио међународне заједнице на челу са америчким амбасадором, те да је прича Мајкла Марфија о уставности и легитимитету у БиХ циркуска представа за доконе.

 

 

– Драго ми је што је искрен у дијелу када говори о санкционисању оних који неће да се повинују његовим захтјевима, па смо тако, између осталог, сазнали да Република Српска има проблеме с интернетом због акција Мајкла Марфија. Штета што није одговорио и на дилему да ли он стоји иза скорашњих хакерских напада на институције Српске – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је све што Марфи ради овдје директно уперено против интереса Републике Српске, што амерички амбасадор и не крије, као што не може сакрити озлојеђеност чињеницом да је на изборима убједљиво изабран вољом грађана Републике Српске.

Додик је подсјетио да у Уставу пише да се предсједник Републике Српске бира на директним изборима од пунољених бирача и да је он тако и биран.

– Међутим, Анекс 10 Дејтонског мировног споразума прописује да се високи представник у БиХ бира на приједлог страна у Савјету безбједности УН. Можда Марфи може да излобира и изјаве у Стејт департменту против мене, чак и орден од свог предсједника, али не може да излобира одлуку Савјета безбједности УН по питању свог пулена Кристијана Шмита – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да отуда и свакодневни напори Марфија да докаже недоказиво.

– Марфи каже да грађани БиХ очекују да се установи кривична одговорност за обиљежавање Дана Републике. Грађани Републике Српске су тај дан славили у својим домовима и на улицама Српске, да ли у те грађане о којима Марфи говори он рачуна и оне што су славили? – упитао је Додик.

Што се тиче обиљежавања 9. јануара као Дана Републике, Додик је поручио Марфију да ће се то наставити док је народа Републике Српске.

– Искористио бих ову прилику да му захвалим што се потрудио да прелетима преко неба Републике Српске америчка авијација увелича прославу 9. јануара – рекао је Додик.

Марфи је изјавио за федералне медије да је “прослава Дан Републике неуставна”, да је “пуно људи који се питају у вези са легитимношћу исхода избора за предсједника Републике Српске”, те да је “иронично да Додик воли да говори о легитимности Шмита која је врло јасна”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести