НОВОСТИ

Додик: Процес пред Судом – необјашњива ситуација

13/12/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је коментаришући процес који се против њега води пред Судом БиХ да је ријеч о једној необјашњивој ситуацији.

 

 

“Један странац дође и каже да га ја не поштујем и да зато морам да идем у затвор и пропише то“, рекао је Додик гостујући на Хепи телевизији.

Како је рекао предсједник Српске, у Сарајеву се нађу Муслимани који прихвате то.

“Судије и тужиоци у Сарајеву су прихватили наметање његових одлука. Срби у Тужилаштву нису. То је један апсурд“, рекао је Додик.

Предсједник Српске Милорад Додик подсјетио је да он, као предсједник Републике, мора да потпише сваки закон који усвоји Народна скупштина Српске. Како је рекао, он може да врати неки закон Народној скупштини, али ако га посланици поново изгласају, он је, као предсједник, дужан да потпише тај Указ.

“Кривични закон каже да ако предсједник не потпише Указ запријећена му је казна затвора од 12 година“, навео је Додик.

Додик је додао да је необјашњиво да неко ко је правник може да прихвати да неки странац доноси и намеће одлуке и мијења законе.

Предсједник Српске је још једном нагласио да је Кристијан Шмит у БиХ туриста те су сви, како каже, одбили сарадњу са њим – чак и опозиција – осим лидера Народног фронта Јелене Тривић.

Додик је додао да је све што ради Шмит уперено против Срба.

“Меркелова није знала шта ће с њим, нису га они хтјели. Будући да је он био њен сарадник, она га је послала овамо“, каже Додик.

Коментаришући наводе у појединим медијима да је тражио да се као свједоци у процесу који се пред Судом БиХ води против њега појаве предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Хрватске Зоран Милановић, Додик подсјећа да су Србија и Хрватска потписнице Дејтонског мировног споразума.

“Мораће се једном питати и Србија и Хрватска око Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Остале Вијести