НОВОСТИ

Додик: Српска ће донијети свој изборни закон и вратити надлежност

03/01/2024

Предсједник Српске Милорад Додик је рекао да ће Република Српска креирати нови изборни закон који ће бити у складу са Уставом БиХ и Српске.

 

 

– Српска ће донијети свој изборни закон, који предвиђа уставно позиционирање Српске и који ће предвидјети да изборна комисија Српске проводи општинске и републичке изборе. Вратићемо надлежност која нам припада – поручио је Додик након састанка са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске.

Навео је да ће тај закон бити представљен и опозицији у НСРС.

Додик је рекао да ће ово законско рјешење бити упућено по хитном поступку у Народну скупштину Републике Српске.

Додик је истакао да је неприхватљиво живјети у земљи гдје неко намеће изборна правила, која иначе договарају политички субјекти.

– Нећемо задирати у избор Предсједништва и посланика за ПД ПС БиХ. То ће и даље спроводити ЦИК – навео је Додик.

Додик је рекао да је нарушен однос Српске и нивоа власти на новоу БиХ захваљујиући Кристијану Шмиту.

– ЦИК БиХ је раније потпуно неуставно преузео одређене ингеренције над провођењем избора, а које припадају Републици Српској. Сматрамо да је питање Изборног закона једно од најважнијих питања и да доношење тог закона мора бити резултат договора унутрашњих политичких фактора – рекао је Додик.

Разговарано је и о апелационом одјељењу Суда БиХ и још једном поновљено да би његово сједиште требало да буде у Бањалуци.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести