НОВОСТИ

Додик: Српска се искрено залаже за европски пут БиХ, али као суверена земља а не колонија

30/11/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да се Република Српска најискреније залаже за европски пут БиХ, те тражи да се досљедно у пакету спроведу и реализују сви приоритети из Мишљења Европске комисије и да БиХ буде суверена земља, а не колонија, јер је то неопходно да би напредовала на европском путу.

– То значи да странци морају да оставе БиХ њеним легално изабраним политичким представницима, да престане њихово стално уплитање у унутрашња питања и да не може неки нелегални странац да буде врховни поглавар Суда и Тужилаштва, издаје команде, намеће законе и режира судске процесе, те да Уставни суд буде препуштен домаћим судијама. У БиХ коначно мора да се успостави независно судство, право, правда и владавина закона – истакао је Додик уочи предстојећег састанка на високом нивоу у Бриселу, који ће бити одржан 5. децембра.

 

Он је нагласио да странци сталним мијешањем у унутрашње ствари у БиХ и притиском на поједине политичаре нарушавају сваку врсту договора и раде на ескалацији неразумијевања и немогућности успостављања нормалног дијалога домаћих политичара.

 

Додик је указао да политика страних моћника већ годинама разара бх друштво и стално нарушава успостављање повјерења међу народима зарад својих интереса, занемарујући интересе народа који живе у БиХ.

 

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ИСКРЕНО КАЖЕ КО ЈЕ ЗА ФУНКЦИОНАЛНУ ДЕЈТОНСКУ БиХ И ЊЕН ПУТ КА ЕУ, А КО НИЈЕ

 

Стога, указао је Додик у изјави за Срну, вријеме је да сви представници странака покажу да ли су за фукционалну дејтонску БиХ и да ли озбиљно желе да она напредује на путу ка ЕУ, а не да свакодневно, под притиском странаца, мијењају мишљење и кривицу пребацују на друге.

 

– Од представника власти у Федерацији очекујем да испоштују договор који смо постигли. Нисмо спремни да слушамо никакве нове лажи. Вријеме је за конкретне активности, јер то је оно што тражи и ЕУ. Иако тврде да у Федерацији говоре једним гласом, видимо да тај глас не могу реализовати, јер су у блокади – рекао је Додик.

 

Он је нагласио да Република Српска никога не уцјењује, како то тврде политичке странке из Сарајева. Постоји Устав, постоје закони и постоји договор представника власти на заједничком нивоу и једино што тражимо јесте да се то испоштује. Нико не треба да сумња да ће Српска испоштовати договор, али исто тако нико не може излазити из оквира Дејтонског споразума.

 

– Смијешно је више и слушати приче о томе шта су најевропскије сарајевске странке урадили на путу ка ЕУ, а Српска је наводно крива за све. У БиХ се традиционално сви праве луди и мисле да ако милион пута понове исту лаж да ће она некада постати истина. Невјероватно је како се у тој цијелој причи и сарадњи заборавља да је и Република Српска дио структуре или, како то кажу, снага које предводе БиХ на путу ка ЕУ – рекао је Додик и поновио да је Република Српска за европски пут дејтонске БиХ и у том погледу сваки договор ће бити испоштован.

 

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НИКО НЕЋЕ НАТЈЕРАТИ ДА СЛАВИ ПОЧЕТАК РАТА И ЗЛОЧИНЕ

 

Упитан да прокоментарише изјаву Мире Лазовића да треба направити државу равноправих народа и грађана на цијелом простору БиХ, те да му је жао што предсједник Српске није усмјерио енергију у јачање БиХ, јер би био лидер у БиХ, већ је отишао у националне воде, Додик је рекао да кад би сви у БиХ уложили енергију да се боре за досљедну примјену Дејтонског споразума, поштовали Устав земље у коју се заклињу, БиХ би можда могла да опстане.

 

Што се тиче Лазовићеве изјаве да је 22. мај, када је БиХ добила столицу у УН, значајан датум који, како каже, треба увести у државне празнике, као што је и 1. март – “рођендан државе”, те да су, како каже, они донијели “закон о државним празницима у рату”, у којем су 25. новембар и 1. март празници, Додик је рекао да не постоје никакви државни празници у БиХ, нити су на снази било какви закони.

 

– Многи данас машу ратним заставама, а онда причају о помирењу и то је највећи апсурд који живимо. Не знам како мисле да јачамо БиХ ако наступају са оваквим изјавама!? како да је јачамо, по њиховим правилима? Нема БиХ без договора, дијалога и Дејтонског споразума. Лазовић и сличнии њему неће сама самоиницијативно наметати никакве празнике. Нека славе шта год хоће у Федерацији, али Републику Српску неће натјерати да слави почетак рата, убиство српског свата и злочине које су муслимани починили над нашим народом. То нека им је јасно – поручио је Додик.

 

Он је рекао да Српска слави мир и истински се бори за дејтонску БиХ, за разлику од оних у Федерацији, попут Лазовића и њему сличних који и даље машу ратним заставама, покушавају да се дигну из пепела и оживе пропале каријере и добијају простор за то, како би се одржао тај неки наводни мит о Босни.

 

– Данас би можда најбоље било прочитати оно што је говорио Хенри Кисинџер прије 13 година – да БиХ никада није постојала и да је бесмислено инсистирање САД на њеном опстанку. Тај интервју је скриван још од 2010. и данас, поводом смрти овог дипломате, сви можемо да прочитамо да је постојало једно друго реалније виђење питања БиХ које каже да то што су направили све нас је учинило једнако несрећним и једнако заробљеним – констатовао је Додик.

 

Предсједник је цитирао дио Кисинџеровог интервјуа у којем је рекао:

 

– Ако погледате српску историју, видјећете да су се 600 година борили да њима не владају муслимани. Зашто САД крши властито начело самоопредјељења народа и зашто их наши медији називају ‘српским сепаратистима’? Зар покушавају да се одвоје од нечега што није постојало никада у историји? Сматрам да треба да створимо муслиманску државу, а осталим националностима дозволити да оснују своје независне државе или да се прикључе Хрватској и Србији. Не морамо да се мијешамо у балкански рат који се не може завршити чак и ако бисмо побиједили.

 

Додик је рекао да је Кисинџер то изјавио прије 13 година и да је то једина реалност и данас и убудуће.

 

ДАНАС СВАКО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЉА АНАЛИТИЧАРЕМ И НАПАДА СРПСКУ

 

Говорећи о изјави Зијада Бећировића, директора Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане, који је изразио сумњу у кредибилитет ЕУФОР-а и ОБА који су одбацили наводе министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да на подручју Републике Српске постоје паравојни кампови, Додик је рекао да је трагичан и забрињавајући простор који медији у Федерацији дају разним сумњивим типовима који се представљају као аналитичари.

 

– Данас имате ситуацију да свака будала може доћи на неку телевизију, представити се аналитичарем и изјављивати против Републике Српске шта му падне на памет. Потврде нам из ЕУФОР-а и ОБА да Хелезова изјава није тачна и тамо неки медиј у Федерацији да већи кредибилитет квазианалитичару и плаћенику Бећировићу. То значи само једно да је том медију битније шта та будала говори, јер говори против Републике Српске, а потпуно је неважно шта каже ОБА и ЕУФОР – истакао је Додик.

 

Он је нагласио да то само показује колико их је погодила истина о постојању параџемата у БиХ, па сада на све начине покушавају да то заташкају измишљеном причом о паравојним камповима.

 

– Па и сам Хелез је дао ту изјаву да сакрију истину о праџематима и да ни регуларна полиција не смије да уђе у нека села у којима постоје јаке исламистичке групе. Они живе као државе у држави и то је реалност која је присутна ту међу нама. Хелезу би било боље да се позабави тим питањем него што спинује и измишља глупости – нагласио је Додик.

 

НЕМА ТЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА КОЈА МОЖЕ ПОМОЋИ НЕСПОСОБНОЈ ОПОЗИЦИЈИ

 

На питање да прокоментарише ставове представника опозиције из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да ЕУ улаже у БиХ у све и свашта, али не и у модернизацију изборног процеса, скенере, видео-надзоре, те да, како кажу, све док постоји крађа на изборима нема европског пута нити напретка, Додик је одговорио да нема те модернизације изборног процеса која може помоћи неспособној и немоћној опозицији да поправи своју позицију у Српској.

 

– Нека изађу пред народ да мало чују шта о њима мисле и биће им доста. Узалуд их странци упорно гурају, кад опозиција у Српској не зна. Њихов једини циљ је да се домогну власти, а интереси Републике Српске и српског народа су им небитни. Они мисле да народ то не зна и не види. Народ одлично зна шта и како опозиција у Српској ради што редовно показују својим гласовима на изборима. Не може им помоћи никакви скенери и видео-надзори кад народ бира оне који никада неће издати Републику Српску – нагласио је Додик.

 

Он је навео да је у цијелој тој причи опозиције у Српској најкомичнија њихова кукњава за “Тројком” и нагласио да је невиђено и јадно колико се ти људи могу понижавати

Остале Вијести