НОВОСТИ

Додик: У Русији и Азербејџану Српска показала свој значај и учврстила пријатељски однос

27/05/2023

На састанцима у Русији и Азербејџану, Република Српска је показала свој значај и учврстила пријатељски однос, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик. Руском предсједнику Владимиру Путину пренио је да ће Народна скупштина одлучити о статусу Републике Српске, настави ли нелегитимни високи представник са покушајима отимања имовине. Додик каже да Путин разумије положај Српске и да Српска у Русији има ослонац.

 

 

Додик је поновио да је Српска стабилна. Лажна је, каже, прича о тешкој финансијској ситуацији. Средства за обавезе које доспијевају крајем јуна већ су на рачуну.

Предсједник Српске Милорад Додик упознао је руског предсједника Владимира Путина са ситуацијом коју су, како каже, посредством високих представника креирали западни центри моћи. На састанку у Кремљу, Путину је пренио да су наметања нелегитимних странаца Републици Српској оставили два пута – нестанак или самосталност.

– Антиколонијална борба је нешто што је кључ наше будућности. Ако се не ослободимо колонијалне управе овдје, ми нећемо имати могућност да у деценијама које долазе креирамо ниједно повољно рјешење за Србе и Републику Српску, ни Србију и читав српски народ – каже Додик.

Доведена пред свршен чин, Српска спрема одговор. Наставе ли се покушаји отимања имовине, слиједи одлука о самосталности, рекао је Додик Путину. Каже да је из званичне Москве добио охрабрујућу потврду да Српска неће остати сама.

– Република Српска, уколико се суочи са било каквим наметањем рјешења око имовине, истог дана ће одржати сједницу Народне скупштине, коју су они заказали, и донијеће одлуку о свом статусу. И то је оно што сам говорио нашим пријатељима и они то разумију – истиче Додик.

И посјету Азербејџану Додик је оцијенио као успјешну. У фокусу састанка са премијером Алијем Асадовим – сарадња у области привреде. Резултат је договорено организовање привредног форума, чији ће домаћин бити Република Српска.

– Поред нафте и гаса, ту су могућности везане за пољопривреду, машиноградњу, дрвопрераду, то су ствари које требамо искористити и мислим да у Азербејџану имамо могућност да то урадимо – рекао је Додик.

Поновио да је Српска стабилна и да ће све обавезе бити правовремено отплаћене.

– Крајем јуна Република Српска има доспијеће обавеза од 320 милиона у једном дану. Српска је нудила да од нове године сукцесивно изврши то плаћање, али да то није прихваћено јер берзе не признају та правила. Ми смо вршили концентрацију и већ сада имамо тај новац на рачунима и можемо да то завршимо једнократно – истакао је Додик.

Република Српска наставиће да тражи пријатеље у свијету, закључио је Додик. Каже да ће руководство Српске до краја године обићи око десет земаља. Једна од њих биће и Кина, коју ће предсједник, како је најавио, посјетити крајем године.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести