НОВОСТИ

Додик: У Савјету безбједности вечерас ће се чути истина и чињенице

30/04/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на сједници Савјета безбједности УН изнијети истину и чињенице које не желе да чују само они који руше дејтонску БиХ.

 

 

– Можемо бити веома поносни на дипломатску активност и борбу да се спријечи доношење срамног акта као што је резолуција о Сребреници која Србе представаља као ‘злочиначки и геноцидан народ’, а Републику Српску ‘геноцидном творевином’. Срби су вијековима били на страни истине и правде, патриотизма и антифашизма, а већ деценијама покушавају да нам ставе етикету злочинаца. То никада нећемо дозволити – поручио је Додик за Срну.

Он је нагласио да се Република Српска увијек борила за потпуну и досљедну примјену и поштовање Дејтонског споразума и Устава.

– Ништа друго нисмо тражили, нити тражимо осим онога на шта имамо право. Све вријеме се залажемо за слово, а не дух Дејтона, док други све раде да униште споразум који је донио мир на ове просторе и остваре свој ратни сан о унитарној, муслиманској БиХ у којој би два конститутивна народа, Срби и Хрвати, били мајоризовани – констатовао је предсједник Српске.

Он је рекао да су сваку могућност за договор срушили бошњачки политички представници по налогу странаца. “Један по један одступао је од званичне политике заједничких институција, игноришући у потпуности ставове Републике Српске, а заговарајући на сваком мјесту Алијину Босну, на коју Срби никада никада неће пристати”, нагласио је Додик.

Он је рекао да бошњачки представници на заједничком нивоу никада нису представљали БиХ, па чак ни Федерацију, јер је и тамо ситуација иста.

– Њихове могућности своде се на покушаје да нешто ушићаре гдје год могу и стигну, јер капацитет и легитимитет за представљање БиХ без Републике Српске немају нити могу имати. Могу ходати по свијету, измишљати, лагати, причати шта им је воља, али истина је једна и зна се који и чији ставови су релевантни. Само оно што је плод консензуса и договора три народа и два ентитета је званична политика БиХ, све друго су лажи и снови бошњачких политичких представника – истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да се сада воде и монтирани политички судски процеси против представника Републике Српске само зато што су поштовали Устав и што су се успротивили кршењу закона и самовољи неименованог странца који се лажно представља за високог представника.

– То је сва истина о БиХ коју ће данас имати прилику да чују сви у Савјету безбједности. Република Српска води политику мира, политику без сукоба, политику поштивања слова, а не духа Дејтона и то је наш одговор на сталне нападе, подметања и лажи које долазе из политичког Сарајева – закључио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести