НОВОСТИ

Додик: Уставни суд БиХ не може мијењати уставни поредак

27/06/2023

Уставни суд БиХ не може мијењати уставни поредак, поручио је на посебној сједници Народне скупштине предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Ја ћу бити тај који ће опет предложити да се забрани дјеловање СИПА Тужилаштва и Суда БиХ у Републици Српској, док се те институције не врате у уставне оквире – рекао је Додик на посебној сједници гдје се расправља о Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

 

Истакао је да се Српска се у континуитету бори да очува своју уставну позицију.

 

– Уставни суд БиХ крши Устав масовно. Потпуно се делегитмисао и довео се до апсурда – јасан је Додик.

 

Нагласио је да Уставни суд промовише централистичку бошњачку политику уз подршку странаца.

 

– Суштина Дејтонског спразума је децентрализација – подвуао је Додик.

 

Додик је рекао је да Уставни суд у континуитету крши Устав.

 

– И ова одлука коју су донијели прије неколико дана је такође неуставна – изјавио је Додик.

 

Додик је истакао да народ нема повјерења у Уставни суд БиХ јер тамо сједи двоје истакнутих чланова СДА и троје странаца који немају добре намјере према Србима и Републици Српској.

 

– Знам да и овдје у Народној скупштини има различитих мишљења. Ова Република је доведена пред зид и може сада само да иде напријед. То значи одбацивање интервенционизма. Покушаћемо сјести са садашњим партнерима на нивоу БиХ који желе да ово ставимо на дневни ред – појаснио је Додик.

 

 

Он је рекао да је највећу грешку у погледу Уставног суда БиХ направила је Народна скупштина избором судије у тај суд Миодрага Симовића који је, према Додиковим ријечима, учествовао у одлукама које су биле на шету Републике Српске.

 

Говорећи о имовини, он је поновио да је то ријешено питање, те да је имовина већ укњижена на Републику Српску.

 

Подсјећамо, Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да до петка, 23. јуна до подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести