НОВОСТИ

Додик: Уставни суд доносио одлуке без концензуса

25/06/2023

Уставни суд БиХ је доносио своја правила не уважавајући основне елементе Устава БиХ, а то су да се одлучује консензусом, да су три конститутивна народа и два ентитета равноправни и да механизам одлучивања мора да прати такву структуру у свим органима, па и у Уставном суду, нагласио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

 

 

Измјеном правила Уставни суд БиХ је деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у одлукама. Током седмице одржао сам састанак с представницима институција и лидерима партија владајуће коалиције на којем смо изнијели став да такве одлуке Уставног суда БиХ немају легитимитет и зато ће Народнa скупштинa расправљати о заштити уставне позиције Републике Српске – написао је Додик на свом Инстаграм профилу.

Предсједник Српске се осврнуо и на посјету делегације Мађарске Српској.

– Дводневна посјета Виктора Орбана и делегације Мађарске показала је да Српска има пријатеље који разумију нашу позицију и борбу коју водимо за очување наших права гарантованих Уставом БиХ. Потписана је и заједничка изјава, која ће бити основа за даљи развој конкретних послова у оквиру различитих области, привреде, енергетике, образовања, комуникацијa и саобраћаја, као и свега осталог што представља заједнички интерес Републике Српске и Мађарске – рекао је Додик.

Током недјеље он је организовао и пријем за спортисте из Бијељине, а посјетио је и Удружење рафтера у Фочи, с којимa је разговарaо о даљим улагањима у овој општини.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести