НОВОСТИ

Додик: ВСТС не постоји по Уставу, Лагумџија нема никакав легитимитет

06/07/2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Високи судски и тужилачки савјет БиХ не постоји по Уставу БиХ, да предсједник тог савјета Халил Лагумџија нема никакав легитимитет и да се својим изјавама мијеша у законодавну и извршну власт.

 

– Да се поштује принцип подјеле власти у БиХ које је Устав БиХ предвидио, он не би постојао. Устав БиХ предвиђа постојање српског тужилачког савјета, значи не и њега /предсједника ВСТС-а БиХ/ и он је најмање позван да било шта коментарише – рекао је Додик поводом Лагумџијине изјаве је недопустива изјава предсједника Српске да ће судови који буду примјењивали одлуке Уставног суда БиХ бити укинути и остати без буџета, те да то “нарушава принцип подјеле власти”.

 

Наравно, каже Додик, учинићемо све онако како смо рекли.

 

– Закони које је недавно усвојила Народна скупштина Српске биће проглашени чим ја добијем допис из Народне скупштине и мој правни тим оцијени да су све процедуре испоштоване. Када се то огласи, онда ћемо на наредној сједници Народне скупштине донијети законе који иду за тим да кажу – ко то не буде поштовао биће запријећена казна затвора – рекао је Додик за Срну.

 

Предсједник Српске истакао да су Лагумџија и институција коју представља илегални.

 

Ако се поштује принцип подјеле власти, каже Додик, онда Лагумџија нема шта да се мијеша у законодавну власт, а поготову не у извршну власт.

 

– У том погледу мислим да је превршио мјеру у свему томе сматрајући да је позван да говори о чему год и како год хоће. Ако неко други случајно преговори, онда је одмах предмет њихове истраге, прогона, њихово тајног вилајета и много чега другог што они имају на уму – рекао је Додик.

 

 

Предсједник Српске је навео да ВСТС не постоји по Уставу БиХ и да је то наметнута и измишљена институција која је предмет насиља високих представника, а сада и Делегације ЕУ у БиХ и вјероватно се, како каже, Лагмџија крије иза тога.

 

– Он нема никакав легитимитет, нема ни уставни, а поготову не политички и веома је некорисно то што он у вези са тим покушава да каже – рекао је Додик.

 

Он је указао да Република Српска остаје привржена Уставу БиХ и да веома добро зна шта пише у њемуа.

 

– Ми га редовно читамо и тамо нигдје нисмо видјели институцију коју представља Лагумџија. Република Српска је страна потписница анекса Дејтонског мировног споразума и има право да позива на примјену уставних начела како су она написана и нема никакве обавезе да поштује оне који немају уставно позиционирање и који су изван Устава као што је Лагџумџија – рекао је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести