НОВОСТИ

Додик: Закон о суду биће усвојен тек кад се нађу рјешења са којима је сагласна Српска

11/03/2024

Сви политички прeдставници у БиХ преузели су обавезу да заједно испуне оно што се тражи од нас на путу ка ЕУ. То укључује доношење одлука које су усаглашене и потврђене од свих учесника на начин на који смо пристали и кроз тијела која су формирана за то, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

 

– Свако одступање од тога је покушај рушења договорених рјешења. БиХ је од постанка заробљена и потпуно нефункционална. Представници Бошњака су годинама радије разговарали с представницима међународне заједнице, очекујући да ће они доносити рјешења и радити њихов посао, умјесто да разговарају са нама – написао је Додик на Иксу.

Каже да је Република Српска чврсто опредијељена за стварање амбијента у коме је недопустиво страно уплитање, а договор основа свега.

– То показују и сви усвојени закони, који не би могли заживјети без одобрења Републике Српске. За нас је најважније да је Српска у својим оквирима задржала потпуну самосталност. Договорена рјешења су покварила планове арогантним и лажљивим типовима попут Шмита и Марфија и показала да се договор може постићи – наводи Додик.

Истиче да Закон о суду није усаглашен и биће, како каже усвојен тек када се у њему нађу рјешења с којимa је сагласна српска страна.

– Неко покушава да искористи европску причу и да на мала врата уведе неке нове надлежности aпелационог суда. То се неће десити. На нивоу БиХ ће се поштовати закон и Суд БиХ ће примјењивати само оне законе које је усвојила Парламентарна скупштина БиХ у складу с Уставом БиХ – каже Додик.

Предсједник Српске каже “да је дошло вријеме да постанемо дио ЕУ и то ће бити потврда самосталности и суверености БиХ са свим европским тековинама које значе да ниједан појединац, лажан или прави, било чији представник, не може бити изнад парламента и доносити одлуке умјесто изабраних представника народа у БиХ”.

Остале Вијести