НОВОСТИ

Џатрас: Додик један од ријетких, правих и искрених лидера у Европи

10/12/2023

Бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик један од ријетких, правих лидера у данашњој Европи који говори с великом искреношћу и храброшћу.

 

 

Џатрас је рекао да је на јучерашњој Међународној конференцији “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума” било инспиративно чути Додика као политичког лидера.

Он је истакао да је положај Републике Српске у БиХ и глобално увијек био комплексан, с обзиром да су изнутра и извана многи настојали да је деградирају прије него се мастило осушило на Дејтонском споразуму.

– Постојале су намјере да се прекрше одреднице Дејтона и да се направи унитарна БиХ, са доминацијом муслиманског народа. То је извор сталног притиска на Српску. Зато морате бити истрајни како би био враћен крст на заставу Републике Српске – рекао је Џатрас.

Он каже да Дејтонски мировни споразум није рјешење за БиХ, те да зато није ни у интересу Српске већ да је то у суштини примирје.

Додик је оцијенио да би самоопредјељење дугорочно могло да буде рјешење за Српску, али међупериод у будућности одредиће које су јој опције доступне.

Он сматра да је јасно да се свијет од униполарности, којом доминира САД, креће ка мултиполарности, што мора да се догоди на миран начин.

Џатрас је оцијенио да би САД требало да бране Дејтонски мировни споразум онако како је написан, али тешко да је то у овом тренутку могуће.

Он је рекао да су потези Кристијана Шмита и његова легитимност у функцији глобалног америчког царства, које се завршава и прелази се на мултиполарни свијет.

Према његовим ријечима, нема мултиполарности без националног идентитета, а снага Републике Српске је у српском народу и његовој самосвјесности.

– Руси и Срби знају свој идентитет, што се не може рећи за САД. Деценијама смо под пропагандом да нисмо етничка, него цивилна држава. То довољно и јасно казује о каквој се политици ради – навео је Џатрас.

Он је подсјетио да је због свих дешавања у свијету важно очувати национални идентитет, поготово у Републици Српској, јер САД од потписивања Дејтонског споразума желе створити муслиманску државу у БиХ, односно централизовану и унитарну.

У Академији наука и умјетности Српске јуче је одржана Међународна конференција “Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести