НОВОСТИ

Егић: Жалосно је што опозиција прихвата причу о укидању Дана Републике; Старовић: Србија увијек уз Српску

16/06/2024

Жалосно је то што су људи из опозиционих партија у Републици Српској прихватили причу о укидању Дана Републике која је злонамјерно пласирана, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

 

 

 

Егић је напоменуо да никада није речено да ће Дан Републике бити укинут.

– Славићемо Дан државности са Србијом, али 9. јануар је дан када је настала Српска – поручио је Егић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић је нагласио да “Јасеновац јесте највеће стратиште српског народа, али ни у ком случају није једино мјесто страдања”.

– Не смијемо заборавити Херцеговачке јаме, Јадовно, Паг, Срем. Просто, по мени вријеђа и достојанство нашег народа и здрав разум када се покушава правити једнакост злочина у Сребреници са страдањем нашег народа у Другом свјетском рату. Резолуција о Сребреници представља политичку дипломатску клопку постављену пред Српску и Србију – поручио је Старовић.

Старовић је истакао да иницијатори нису очекивали да ће Срби прихватити ту борбу.

– Иако је та резолуција усвојена, легитимет је исцрпљен резултатима гласања. Изјаве које сад слушамо од министра спољних послова у Савјету министара Елемдина Конаковића и министра одбране у Савјету министара Зукана Хелез су најбољи доказ за безгранично лицемјерје којем смо били изложени. Сад видимо да је основни циљ уништење и гажење Српске што не можемо и нећемо дозволити. Србија ће увијек и под сваку цијену стајати уз Српску – истакао је Старовић.

Егић је изразио захвалност цјелокупном дјеловању Владе Србије на помоћи поводом обарања те резолуције.

– Успјели смо у томе. Сви су видјели да има земаља које размишљају својим мозгом – поручио је Егић.

Коментаришући недавно одржан Свесрпски сабор у Београду Старовић је нагласио да то говори о снажним везама Српске и Србије.

– Наш сабор и даље траје, то није нешто што је била активност једног дана. то говори о снажним везама. многот ога имамо да радимо заједно. Наша идеја је да спроводимо што више активности. Сабор није усмјерен против било кога другог већ је нешто што представља легитиман израз европских вриједности – рекао је Старовић.

Упозорио је на то да забрињавају изрази и дјеловања појединих политичких фактора како у Сарајеву, тако и у региону.

– Истина је само једна, а садржи се у слову Декларације. Нема ништа што је уперено против било кога другог. Многи су само чекали повод да се обруше на српски народ. Недавно смо имали и бошњачки сабор у Сарајеву. Тад нисте могли чути ниједан злурад коментар из званичног Београда. Предсједник Србије Александар Вучић је поздравио ту активност, рекао је да је добро да се окупљају и причају о различитим темама. И сад видите која је ту разлика у политичком приступу – навео је Старовић.

Егић је нагласио да су “све тачке Декларације у духу мира”.

– Овдје се странци понашају на неколонијалан начин, по принципу “завади, па владај”. Сад кад ми желимо и имамо напокон услове да се ујединимо и да имамо заједничко мишљење и наступ, да кажемо да смо један народ, они то не дозвољавају јер желе да имају људе са којима могу манипулисати. Велике силе желе овај простор да држе нестабилним – рекао је Егић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести