НОВОСТИ

Ево шта ће показати расправа у СБ УН о кризи Уставног суда БиХ

08/07/2023

Очекујем да се из расправе у Савјету безбједности јасно види да Република Српска нема никакав проблем са дејтонском инситиуцијом Уставног суда БиХ него да БиХ има проблем са већином судија у том суду, изјавио је правник Оњен Тадић за РТРС.

 

 

– Они су се ставили на услугу ревизионистичкој политици и претворили Уставни суд БиХ у инструмент такве политике са циљем да ништа није договорено, ништа није прихватљиво, ништа није трајно јер то не одговара политичком Сарајеву. То није ништа друго него нови пут у катастрофу – упозорио је Тадић.

Тадић је поручио да не очекује да Савјет безбједности УН доноси резолуцију којом би то егзактно осудио, једноставно зато што су такви односи у свијету и што питању Украјине раслојава овај свијет на два дијела.

Одговарајући на питање да ли одлуке које се доносе у Уставном суду БиХ, а без одлука Срба или другог државотворног органа, воде ка уништењу Дејтона или ка сукобима, Тадић је рекао да је то само по себи неприхватљиво.

– То не одговара стандарду који гарантује Устав БиХ, а то је да Уставни суд ради у саставу какав је прописан Уставом БиХ и да на тај начин испоручује и тај стандард правде, непристрасности, заштите људских права и оцјена уставности, какав је утврђен Дејтонским мировним споразумом. Дакле, то није само питање које угрожава Дејтонски мировни споразум него се њиме директно угрожава и Европска конвенција о људским правима и све оно што је БиХ као земља чланица те конвенције потписала – нагласио је Тадић.

Подсјетимо, Русија је 7. јула у Савјету безбједности УН покренула питање опасне ситуације око Уставног суда БиХ, рекао је портпарол сталне мисије Русије при УН Фјодор Стржижовски.

Стржижовски је навео да је доношење одлука у Уставном суду БиХ без учешћа Срба или било којег другог државотворног народа БиХ пут који води ка уништавању дејтонске структуре и, што је посебно опасно, ка потенцијалном сукобу.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести